Хората от цял свят празнуват най-дългия ден в годината

Хората от цял свят празнуват най-дългия ден в годината, на повечето места с древни ритуали – от дроидите в Стоунхендж до монголските шамани, но тази година те са белязани от пандемията от COVID-19, съобщи сайтът „Айнюз“.

Лятното слънцестоене е важно за много култури още от праисторията. Затова и свързаните с него ритуали и фестивали са се запазили. В този ден земните полюси са наклонени максимално спрямо Слънцето.

Тази година астрономическото лято настъпва в 21.43 ч. по Гринуич. В България започва на 21 юни 2020 г. в 00.43 ч. (бел. ред.), отбеляза БТА.

Олицетворение на лятното слънцестоене са образите на друидите, събрали се в Стоунхендж. Традицията води началото си от езичеството. Тази година обаче не е разрешено масово събиране на хора там заради ограниченията, свързани с пандемията от новия коронавирус.

Излъчване на залеза днес и на изгрева утре е планирано на страницата във фейсбук на English Heritage (Английско наследство).

Испания отбелязва лятното слънцестоене с празник в чест на Йоан Кръстител на 23 юни. Въпреки християнските елементи и този фестивал е с езически корени – масово се палят огньове на открито, хората събират билки, закачат ги на букети на входните врати или ги потопяват във водата, в която се къпят.

В САЩ с лятното слънцестоене се чества и Международният ден на йогата. Обикновено на Таймс скуеър в Ню Йорк се събират стотици хора, за да участват в масова йога практика. Заради новия коронавирус площадът тази година няма да събере почитатели на йогата, а празникът ще бъде отбелязан с курсове по йога по интернет.

В Монголия се възраждат шаманските ритуали. В деня на лятното слънцестоене шамани обикалят около големи огньове.

Украйна празнува като Испания – почитайки Йоан Кръстител, наричан там Иван Купала. Връзката с езичеството е в големите огньове, които младежи и девойки прескачат, за да се пречистят.

В Швеция издигат големи стълбове и танцуват около тях. Хората украсяват домовете си с тях, а най-дългият ден в годината е почивен.

Във Финландия лятното слънцестоене първоначално е наричано „Укон юхла“ – на езическия бог на огъня Укон. След това с християнството е преименуван на „Уханус“ – в чест на Йоан Кръстител.

Езическите корени в празника са навсякъде – огньове на открито край езерата и на морския бряг и танцуващи около стълбове момичета. По това време на годината във Финландия слънцето почти не залязва.

източник: novini.bg

Ако тази статия Ви харесва, помогнете ни да я популяризираме чрез бутончетата за споделяне отдолу.

Благодарим Ви! 

Последвайте ни във Facebook

Оставете коментар

Писането на кирилица е силно препоръчително.

Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат обидни или нецензурни изрази, които представляват явна или скрита реклама и които преценим за неподходящи по някаква друга причина.

Моля, обърнете внимание, че коментарите не са начин за връзка с нашия сайт. В случай, че искате да се свържете с нас, моля ползвайте за това секцията Контакти.