Ценови трикове, които ни подтикват да харчим повече

7

Големите вериги използват различни трикове при определянето на цената на продуктите си. Част от тях обаче ни карат да харчим повече. Вижте ги:

1. Цени, завършващи на 9, 90, 95 или 99 стотинки

Наричани са още магическите цени, тъй като тези продукти изглеждат по-евтини, отколкото са. Професор Робърт Шиндлер от Бизнес университета Rutgers е установил, че разликата от 1 стотинка между цените, завършващи на .99 и тези на .00 оказват значителен ефект в продажбите в полза за първите.

Изследването му е установило, че това работи, както и за продукти на цена от 1.29 лева, така и при продажбите на имоти дори. Като пример се посочва, че имотите на цена от 299 000 лв. се продават по-бързо, в сравнение с имотите от 300 000 лв.

2. Ресторанти

Забелязвали ли сте, че част от ресторантите са поставили цените си, изписвайки само левовете, без стотинките? Това важи в пълна степен за по-луксозните ресторанти, което подсказва на клиентите, че те не бива да се притесняват за някакви си стотинки.

3. 10 за 10 лв.

Това е една от най-добрите промоции в определени магазини. Потребителите смятат, че по този начин правят невероятна сделка, но всъщност съвсем наблизо същите продукти сигурно се продават за по 1 лв. (или съвсем малко по-скъпо).

Е, веригата печели от оборот, а вие – вие просто харчите повече за нещо, което може да не ви е толкова необходимо в момента.

4. По 4 броя или 20 кг на клиент

Лимитираните продажби всъщност са едни от най-добрите за търговците. Всеки клиент може да купи само по 4 или 5 броя от съответната стока или пък максимум 20 килограма (захар).

По този начин се подсказва, че стоката е много търсена, а често хората ходят по двама или се редят втори път, за да купят допълнителни бройки (обеми).

5. Купуваш 2 и получаваш 1 безплатно или купи 1, вземи още 1 без пари

Каквото и да кажем, ще е много, затова ще споменем, че думичката „безплатно“ е магическа и привлича клиентите на тълпи.

Morkadis

6. Обикновени отстъпки

В случай че намалите цената на даден продукт от 50 лв. на 35 лв., то е много лесно за потребителите да пресметнат каква сума ще спестят, ако го купят. В никакъв случай обаче няма да видите продукт, който струва 49.97 лв. и днес вече е намален до 34.97 лв.

Същото е и с обувките, струващи 100 лв., които не се продават. В случай че от магазина поставят цена 200 лв. и намаление от 50%, т.е. обувките вече са 100 лв., то продажбите идват от самосебе си.

7. Безплатна доставка

Отново магическата дума – безплатна. Въпреки, че в повечето случаи тя е между 3 и 5 лв., или малко повече, в случай че доставката е с по-голямо тегло, това отново действа добре на купувачите.

Да, това са само част от триковете, които всъщност са доста прости, нали? Да, но се получава и важи за всичко – от покупката на мляко и хляб до Ferrari, например.

инфо: profit.bg

Вижте още: 

ТРИКОВЕТЕ, С КОИТО СУПЕРМАРКЕТИТЕ НИ КАРАТ ДА ХАРЧИМ ПОВЕЧЕ
10 НЕЩА, КОИТО ПРОИЗВОДИТЕЛИТЕ НА СИРЕНЕ НЕ ИСКАТ ДА ЗНАЕТЕ

Ако тази статия Ви харесва, помогнете ни да я популяризираме чрез бутончетата за споделяне отдолу. Благодарим Ви! 

Последвайте ни във Facebook

Оставете коментар

Писането на кирилица е силно препоръчително.

Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат обидни или нецензурни изрази, които представляват явна или скрита реклама и които преценим за неподходящи по някаква друга причина.

Моля, обърнете внимание, че коментарите не са начин за връзка с нашия сайт. В случай, че искате да се свържете с нас, моля ползвайте за това секцията Контакти.