Черната дупка в центъра на Млечния път показва активност

pixabay.com

Астрономите са открили следи от струя (джет), която е била излъчена от свръхмасивната черна дупка Стрелец А* в центъра на Млечния път преди няколко хиляди години. Откритието доказва, че екзотичният обект не е спящ, а от време на време става активен, като поглъща звезди и газ. Това се съобщава в статия, публикувана в The Astrophysical Journal.

За първи път доказателства за съществуването на къса струя, излъчвана от южния полюс на Стрелец А*, са получени от рентгеновата обсерватория на НАСА Chandra през 2013 г. и радиотелескопа Very Large Array (VLA) в Ню Мексико (САЩ). Тази министруя, която се сблъсква с междузвездната среда, възниква, когато черната дупка погълне масивен обект, например газов облак.

Изследователите са проверили съществуват ли признаци за северен джет. Използвайки комплекса на радиотелескопа ALMA, те са открили разширяваща се тясна линейна структура в молекулярния газ, която се простира на 15 светлинни години. Инфрачервените изображения на телескопа „Хъбъл“ също показват балон с горещ газ на 35 светлинни години от свръхмасивната черна дупка. Учените смятат, че балонът е възникнал от сблъсъка на миниджета с облак горещ газ.

Тъй като струята е достатъчно близо до Стрелец А*, тя ще бъде доста по-забележима няколко десетилетия след като свръхмасивната черна дупка отново стане активна. Тогава каналът, образуван от джета, отново ще се запълни с частици, изпускащи електромагнитно лъчение.

Стрелец А* (Sagittarius A-star, съкратено Sgr A*) е ярък и много компактен астрономически радиоизточник в центъра на Млечния път. Намира се близо до границата на съзвездията Стрелец и Скорпион, на около 5,6° южно от еклиптиката. Стрелец A* е местоположението на свръхмасивна черна дупка, подобна на масивните обекти в центровете на повечето, ако не и на всички, спирални и елиптични галактики.

източник: actualno.com

Вижте още:

Астрономи видяха задната част на черна дупка. Потвърдиха теорията на Айнщайн

Има теч от свръхмасивната черна дупка в центъра на нашата галактика

Можем ли да използваме енергията на една черна дупка?

За първи път учени потвърдиха категорично сблъсък между черна дупка и неутронна звездa

Ако тази статия Ви харесва, помогнете ни да я популяризираме чрез бутончетата за споделяне отдолу.

Благодарим Ви! 

Последвайте ни във Facebook

Оставете коментар

Писането на кирилица е силно препоръчително.

Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат обидни или нецензурни изрази, които представляват явна или скрита реклама и които преценим за неподходящи по някаква друга причина.

Моля, обърнете внимание, че коментарите не са начин за връзка с нашия сайт. В случай, че искате да се свържете с нас, моля ползвайте за това секцията Контакти.