Черната книга от Кармартен разкри нови тайни

книга

Нова технология позволила да се видят изтрити записки и рисунки по полетата на Черната книга от Кармартен – най-древния известен на науката манускрипт, написан изцяло на валийски език.

Книгата представлява сборник със стихотворения, записани приблизително през 1250 г. Ръкописът бил открит от сър Джон Прайс Брекън, който попълнил с нея колекцията си с книги от манастири, затворени при Хенри VIII.

По-късно неин притежател станал валийският антиквар Робърт Воган, чиято колекция впоследствие влиза в Националната библиотека на Уелс. Черната книга от Кармартен съдържа най-ранните достигнали до нас споменавания за крал Артур и Мирдин (Мерлин).


Професорът от Кеймбриджкия университет Пол Ръсел (Paul Russell) и Мирая Уилямс (Myriah Williams) изследвали страниците на книгата с ултравиолетова светлина и приложили нови методи за обработка на изображения.

В резултат те успели да открият изтрити надписи на полетата, рисунки на риби и две човешки лица, както и текста на цяло стихотворение. От един от надписите следва, че книгата в даден момент е била подарена от предишния ѝ собственик на роднини.

Изследователите смятат, че прочетените от тях надписи са били изтрити още през XVI век.

инфо: megavselena.bg

Вижте още:

ГАДАЕНЕ С ПОМОЩТА НА КНИГА

Ако тази статия Ви харесва, помогнете ни да я популяризираме чрез бутончетата за споделяне отдолу.

Благодарим Ви!

Последвайте ни във Facebook

Оставете коментар

Писането на кирилица е силно препоръчително.

Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат обидни или нецензурни изрази, които представляват явна или скрита реклама и които преценим за неподходящи по някаква друга причина.

Моля, обърнете внимание, че коментарите не са начин за връзка с нашия сайт. В случай, че искате да се свържете с нас, моля ползвайте за това секцията Контакти.