Черно море крие най-големия музей в света

съкровище

Потопени кораби и съкровища лежат на дъното

На дъното на Черно море се намира най-големият музей в света. Причината е серовородът, който не позволява гниене на органичната материя и така запазва с векове историята, твърдят родни учени, съобщава „Труд”.Според тях само при проучванията за „Южен поток“ между Николаев и Варна са открити 137 потънали кораба, които допълват броя на вече известните съдове, лежащи на стотици метри под водата.

Затова учените са убедени, че проучванията трябва да продължат, така че да може да се осигури достъп до огромния ресурс от данни, запазени във времето.

Когато говорим за потопени дървени кораби, в сероводородната зона те се консервират. Това става на дълбочина под 130-150 метра, където дървото се запазва с векове, докато в кислородната зона разлагането става много по-бързо, разясняват специалистите и допълват, че селища, кораби и корабокрушения има страшно много в близост до брега. Те са най-вече в района на Варна, Несебър и Созопол.

Неслучайно там все още се носят легенди за потънали съкровища. Според една от тях някъде в множеството пещери край Яйлата митичният Лизимах скрил несметно съкровище, което и до днес не е открито. Според друга пък някъде там на север от носа в посока към Шабла е потънал легендарният кораб „Черният принц“, собственост на британската кралица, натоварен със заплатите на войниците, участвали в Кримската война.

Макар че има информация, че корабът е намерен, все още не липсват авантюристи, които не вярват и често през лятото могат да бъдат видени самотни гмуркачи, които, спрели автомобила си директно в степта, която свършва в района на шабленското село Тюленово, подготвят аквалангите.

Учените не остават по-назад. При една от последните експедиции на екип от Института по океанология специалистите тестват дистанционно управляем апарат и извършват спускове с изследователска миниподводница PC-8B.

Задачата е да се сканира дъното, да се заснемат всякакви видове подводни обекти и да се търсят метални предмети. Идеята е да се намерят подводни селища, останки от кораби и корабокрушения.

инфо: blitz.bg

Вижте още:

Ако тази статия Ви харесва, помогнете ни да я популяризираме чрез бутончетата за споделяне отдолу.

Благодарим Ви! 

Последвайте ни във Facebook

Оставете коментар

Писането на кирилица е силно препоръчително.

Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат обидни или нецензурни изрази, които представляват явна или скрита реклама и които преценим за неподходящи по някаква друга причина.

Моля, обърнете внимание, че коментарите не са начин за връзка с нашия сайт. В случай, че искате да се свържете с нас, моля ползвайте за това секцията Контакти.