Числата на Фибоначи и Златното сечение в природата

pixabay.com

Числата на Фибоначи са възможно най-простото повторение, което се среща в природата. Те се изразяват по следния начин – 0, 1, 1, 2, 3, 5, 8, 13, 21, 34, 55, 89, 144 или с други думи всяко число е равно на сбора от двете предходни, а разликата от две съседни числа са равнява на третото пред тях. Това е безкрайна последователност, която продължава да се развива във вечността.

Датата 23 ноември е определена за ден на Числата на Фибоначи. Леонардо Писано, по-известен като Фибоначи, е математик, живял в средновековна Италия. Ученът влязъл в историята с описването на водещата към Вечността последователност от числа, докато отглеждал зайци.

Първоначалната му цел била да опише колко двойки зайци ще се родят за една година от двама родители при максимално добри условия. Чрез наблюдението си той успял да опише последователността на числата, които се оказали често срещан модел в природата.

Природният шаблон е известен и като Редицата на Фибоначи. Съотношението между последните две числа в редицата (1.618034) се нарича златното сечение.

Изследователите на модела на италианския математик съветват всеки, решил да го проумее в пълния му мащаб, да се пресегне към знанието с ясното съзнание, че понякога в природата има и съвпадения.

pixabay.com

Идеята е решилите да отворят умовете си за нова гледна точка към заобикалящата ни среда, да не се оставят да мислят, че всичко върви по строго определен коловоз, прокаран от зайци и числа.

Все пак къде можем да видим златното сечение и поредицата на Фибоначи? Отговорът е почти навсякъде. Загледайте се в глухарчета, боровите шишарки, плодовете и зеленчуците.

Погледнете подредбата на семената в слънчогледовата пита и ще забележите, че изглеждат като спирали, извиващи се наляво и надясно. Удивителното е, че ако преброите тези спирали, общият им брой ще бъде число на Фибоначи.

Ако разделим спиралите на сочещи наляво и такива, сочещи надясно, ще получим две поредни числа на Фибоначи. Можете да разчетете строежа на спиралите при шишарки, ананас или пък карфиол. Всички те демонстрират Редицата на Фибоначи.

Учените до ден днешен се опитват да обяснят защо природата следва Редицата на Фибоначи и не могат да дадат точен отговор. Теориите са много, но нито една от тях не е задоволителна за научната общност като цяло. Общото между повечето обаче е, че числата изразяват хармонията в околната среда.

източник: sanovnik.bg

Вижте още:

Петата сила на природата може да бъде истинска и фантастична

22 невероятни факта за живота, природата и науката

Опасните оръжия на Майката природа: Чакат ни още смъртоносни вируси

Изумруденият остров – където няма змии, а природата ще ви омае (СНИМКИ)

Ако тази статия Ви харесва, помогнете ни да я популяризираме чрез бутончетата за споделяне отдолу.

Благодарим Ви! 

Последвайте ни във Facebook

Оставете коментар

Писането на кирилица е силно препоръчително.

Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат обидни или нецензурни изрази, които представляват явна или скрита реклама и които преценим за неподходящи по някаква друга причина.

Моля, обърнете внимание, че коментарите не са начин за връзка с нашия сайт. В случай, че искате да се свържете с нас, моля ползвайте за това секцията Контакти.