Чудовището Тъли

Древното минало на Земята е една голяма загадка, която трудно ще разрешим докрай. Причината е, че непрекъснато изникват нови предизвикателства, нови сензационни открития и ни карат да се питаме какви странни създания са бродили по Земята в древността.

Tullimonstrum greagarium е такова изумително създание на 307 милиона години. Фосили на чудовището Тъли са открити в американския щат Илинойс в кариера за добив на въглища. Съществото веднага става едно от най-спорните в света. И с пълно право, тъй като шокира с анатомичните си дадености.

То е имало малко и меко тяло на ивици, голямо само 10 сантиметра. Затова пък опашката му е била голяма, а на муцуната си е имало хобот. Челюстта му е била с малки остри зъби, овална. В края му се намирали две тъмни кръгли издатини, най-вероятно очите му. Те са били разположени в двата края на нещо като ствол.

50 години учените се опитват да разберат каква точно е тази странна анатомия и да намерят мястото на създанието сред видовете. Причисляват го ту към мекотелите, ту към червеите, ту към гръбначните. Какво е това? Наричат го чудовището Тъли, защото то все още няма сигурно място сред животинските видове.

Последните изследвания го нареждат в клас гръбначни. Учените смятат, че Тъли е роднина на една съвременна риба – миногата. Една светла структура, забелязана по тялото на съществото, се разглежда като нотохорда, вътрешната опора на тялото, която е характерна за всички представители на тип Chordata. Това са гръбначни, към които влиза и човекът.

Друго изследване е правено с акцент върху очите на чудовището Тъли. По структурата си те са идентични с тази на другите гръбначни. Тъй като е трудно да се започне отнякъде при толкова странно създание, учените решават да се съсредоточат върху най-отличаващите се черти. И се насочват към тъмните овални структури, които се очаква да са очите му.

С различни техники за сканиране е установено, че създанието е било със светлочувствителна ретина, изградена от меланозоми, произвеждащи и съхраняващи меланина, пигмент в окото.

При много животински видове меланинът е наличен. Той позволява да се формира ясно видим образ. Най-старият пигмент, съхранен като вкаменелост до този момент, се явява този меланин, благодарение на странното изкопаемо. Това показва, че чудовището Тъли е имало отлично зрение. Очите му са били като камера, в която се формира всеки образ. Пълното изясняване на начина му на живот все още предстои.

инфо: sanovnik.bg

Вижте още:

Появиха се първите снимки на легендарното чудовище чупакабра

Чудовището Огопого

Загадъчно чудовище броди из Черно море

Древно чудовище изникна в Странджа

Ако тази статия Ви харесва, помогнете ни да я популяризираме чрез бутончетата за споделяне отдолу.

Благодарим Ви! 

Последвайте ни във Facebook

 

Оставете коментар

Писането на кирилица е силно препоръчително.

Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат обидни или нецензурни изрази, които представляват явна или скрита реклама и които преценим за неподходящи по някаква друга причина.

Моля, обърнете внимание, че коментарите не са начин за връзка с нашия сайт. В случай, че искате да се свържете с нас, моля ползвайте за това секцията Контакти.