Ако мразите да ставате сутрин, има научно обяснение за това

сън

Често казват, че осем часа сън на нощ са достатъчни за средния човек. И ако за някои хора това наистина е така, мнозина са онези, които не обичат да стават сутрин и изпитват трудности, без значение колко всъщност е часът.

Оказва се, че за това има съвсем научно обяснение, пише Bright Side.

Учени от Оксфорд са установили, че заетостта на повечето хора през деня е в пряк конфликт с техния т.нар. циркаден ритъм. Това са цикли на физическите, психическите и поведенческите промени. Те траят приблизително 24 часа и ни казват кога трябва да си легнем да спим, както и кога да станем без да използваме будилник.

Циркадните ритми определят кога огладняваме, кога се чувстваме енергични, кога ни се доспива и т.н. Човешкото тяло произвежда химикали, които регулират поведението ни през деня. Такъв е например мелатонинът, който регулира вътрешния ни часовник и определя кога да заспим и кога да се събудим. Когато стане тъмно, тялото произвежда повeче мелатонин, докато светлината пък подтиска отделянето му. Излагането на ярка светлина късно вечер или затъмнените помещения през деня могат да повлияят негативно на естествените цикли на мелатонина.

Учените считат, че ранният старт на работния ден може да бъде вреден за някои хора. Така например, децата между 8 и 10-годишна възраст не трябва да започват училище пред 8:30 ч. сутринта, а тези между 16 и 18 години – не преди 10 ч. Възрастните също могат да се възползват от по-късната активност – хората между 18 и 55 години трябва да започват работа в 10 ч. При всички положения, специалистите препоръчват да изгасите всички електронни устройства поне час преди лягане, за да не ви пречат на съня.

инфо: obekti.bg

Вижте още:

Ако тази статия Ви харесва, помогнете ни да я популяризираме чрез бутончетата за споделяне отдолу.

Благодарим Ви! 

Последвайте ни във Facebook

 

Оставете коментар

Писането на кирилица е силно препоръчително.

Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат обидни или нецензурни изрази, които представляват явна или скрита реклама и които преценим за неподходящи по някаква друга причина.

Моля, обърнете внимание, че коментарите не са начин за връзка с нашия сайт. В случай, че искате да се свържете с нас, моля ползвайте за това секцията Контакти.