Анхел – най-високият водопад в света още крие много загадки

Снимка: pochivkablitz.bg

Най-високият водопад в света е Aнхел, разположен във Венецуела. Общата височина на водопада Ангел е 979 метра, а височината на непрекъснатото падане е 807 метра. Водата пада от върха на планината Ауянтепуи.

Националният парк Канайма, дом на водопада, е обект на световното наследство на ЮНЕСКО. Ето как съвременният пътешественик Александър Кленов описва водопада Анхел: „Остава загадка откъде се храни водопадът. На върха няма езеро, няма река, нищо. Само странна растителност, невидими животни, мъгла и тишина … Мястото е омагьосано.“

Най-високият водопад в света е кръстен на американския пилот Джеймс Ейнджъл, който открил водопада за световната общност през 30-те години на миналия век. За първи път Ейнджъл, в търсене на рудни находища (според други източници – диаманти), прелита над водопада през 1933 г., а през 1937 г. се връща към водопада и се опитва да кацне на върха му, но самолетът се забива в калта и е повреден, така че Ейнджъл, съпругата му и още двама от спътниците им били принудени да се върнат у дома пеша (това пътуване отнело 11 дни).

Самолетът на Ейнджъл е извлечен от върха на водопада 33 години по-късно с хеликоптер.

Снимка: pochivkablitz.bg

На испански фамилията на пилота се произнася като Анхел – оттук и името на водопада. През 2009 г. президентът на Венецуела Уго Чавес предложи оригиналното име на водопада – Керепакупай-меру („Водопадът на най-дълбокото място“), както водопадът бил наречен от коренното население – индианците пемон. Уго Чавес мотивира преименуването на водопада с факта, че местните индианци са знаели за водопада в продължение на хиляди години, преди американски пилот да го открие.

Планината Ауянтепуи

Стигането до водопада не е лесно – Анхел се намира в джунглата на Венецуела. Пътуването до водопада включва полет със самолет от Каракас или Сиудад Боливар до Канайма. По желание на туристите, въздушен полет над водопада може да бъде включен в цената на пътуването.

Снимка: pochivkablitz.bg

Анхел може да не се вижда в облачни дни. Поради това е по-добре да посетите водопада от декември до март, когато има повече шансове да го видите от височина, въпреки че по това време във водопада има по-малко вода. Цялото пътуване от града и обратно отнема приблизително 24 часа. За организирано пътуване за цяла група хора можете да наемете частен самолет.

източник: pochivkablitz.bg

Вижте още:

Снимките при които възкликнахме: “Как е възможно?”

Скръбната пирамида, която английската кралица крие в имението си

Ал Хамра – селото, където само смелите излизат след залез слънце

Пресушиха река в Индия, но това, което откриха на дъното, изуми учените (СНИМКИ)

Ако тази статия Ви харесва, помогнете ни да я популяризираме чрез бутончетата за споделяне отдолу.

Благодарим Ви! 

Последвайте ни във Facebook

Оставете коментар

Писането на кирилица е силно препоръчително.

Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат обидни или нецензурни изрази, които представляват явна или скрита реклама и които преценим за неподходящи по някаква друга причина.

Моля, обърнете внимание, че коментарите не са начин за връзка с нашия сайт. В случай, че искате да се свържете с нас, моля ползвайте за това секцията Контакти.