Археолози откриха балсамирани котешки мумии на 5000 години

Балсамирани котки, позлатени дървени котки и бронзова котешка кралица: Археолози откриха южно от Кайро любопитни артефакти.

Египетски археолози откриха хилядолетни каменни сандъци с котешки мумии и мумифицирани скарабеи. Общо са били открити седем саркофага в некропола в Сахара, южно от Кайро, съобщи египетският министър на античното наследство Халед ал-Енани. Четири от находките произхождат от Старото кралство, най-стария период от класическата история на Древен Египет, което означава, че са на възраст 5000 години.

Три други саркофага от времето на Новото Кралство от 1550 до 1070 г. Преди Христа са съдържали, според съобщението на министъра, дузини балсамирани котки, както и 100 позлатени дървени котешки статуи плюс една бронзова статуя на котка-кралица. В Древен Египет котките са се радвали на специално обществено положение. Били са смятани за свещени и често са били балсамирани след жертвени церемонии.

По данни на Съвета по античността и по-конкретно неговия генерален секретар Мостафа Вазири, археологическият екип е открил и каменни саркофази с мумифицирани скарабеи. В съобщението се казва още, че са открити и дървени саркофази с балсамирани кобри и крокодили. Разкопките са започнали през април т.г.

инфо: megavselena.bg

Вижте още:

Учени откриха мумия на хуманоидно извънземно в поза свързвана с Древен Египет

Мумия на прах и мармалад от кръв – медицината през XVII век

Мистериозната мумия на Сангха Тенсин

А вие знаете ли легендата за мумията?

За още интересни новини харесайте страницата ни във Facebook  тук

Оставете коментар

Писането на кирилица е силно препоръчително.

Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат обидни или нецензурни изрази, които представляват явна или скрита реклама и които преценим за неподходящи по някаква друга причина.

Моля, обърнете внимание, че коментарите не са начин за връзка с нашия сайт. В случай, че искате да се свържете с нас, моля ползвайте за това секцията Контакти.