Археолози откриха коридори в перуански храм на 3000 години

pixabay.com

Археолози откриха мрежа от коридори в храм на повече от 3000 години в Перуанските Анди, съобщи Ройтерс.

Храмът Чавин де Уантар някога е бил религиозен и административен център.

Пасажите са открити през май. Някои техни характеристики показват, че са изградени преди лабиринтовите галерии на храма, казва Джон Рик от Станфордския университет, който е участвал в разкопките.

„Това е пасаж, но е различен. Различно е изграждан. Има характеристики от по-ранни периоди, които не сме виждали в другите“ – обяснява Джон Рик.

Откакто храмът се изследва, са открити над 35 подземни коридори в храма на 3200 м надморска височина. Всички са свързани и са построени от 1200 г. до 200 г. пр. н. е.

Чавин де Уантар е признат за световно наследство през 1985 г. Храмът вдъхновява операцията за спасяване на 72 заложници, държани от бойци на движението „Тупак Амару“  в резиденцията на японския посланик в Лима през 1997 г.  Тогава перуанските военни изграждат мрежа от тунели за извеждането им, допълва БТА.

източник: novini.bg

Вижте още:

Подземният храм – постижение на японската мисъл, което пази Токио от страшни бедствия

Откриха неизвестни досега съзвездия на тавана на египетски храм

В село Габрово все още чуват камбанения звън на затрупан с пръст храм преди 5 века

Езеро със скелети, град на вдовици и храм с плъхове – най-необичайните места в Индия

Ако тази статия Ви харесва, помогнете ни да я популяризираме чрез бутончетата за споделяне отдолу.

Благодарим Ви! 

Последвайте ни във Facebook

Оставете коментар

Писането на кирилица е силно препоръчително.

Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат обидни или нецензурни изрази, които представляват явна или скрита реклама и които преценим за неподходящи по някаква друга причина.

Моля, обърнете внимание, че коментарите не са начин за връзка с нашия сайт. В случай, че искате да се свържете с нас, моля ползвайте за това секцията Контакти.