Археолози установиха точната възраст на Божи гроб

Божи гроб

Гробницата в храма „Възкресение Христово“ в Йерусалим е построена по време на император Константин Велики – тоест 300 години след разпъването на Исус Христос, съобщава National Geographic.

„Интересно е, че образците цимент, открити от нас в гробницата, не само ни помогнаха да открием следи от най-първия ѝ вариант, но и да потвърдим, че тя няколко пъти е била обновявана и преустройвана в следващите столетия“, казва Антония Моропулу (Antonia Moropoulou), ръководител на разкопките от Националния технологичен университет на Атина.

Според легендите Божи гроб е открит в началото на IV век от императрица Елена – майката на Константин, първия християнски император на Рим, пренесъл столицата в Константинопол. По-късно около Божи гроб бил построен храмов комплекс, просъществувал 700 години, докато в началото на XI век не го разрушили арабските завоеватели. Както твърдят средновековните хроники, това е станало повод за Първия кръстоносен поход през 1095 г.

След завоюването на Йерусалим кръстоносците възстановили част от съоръжението и построили храма „Възкресение Христово“ във вида, в който той достигнал до нас. Дълго време се смятало, че първоначалната гробница е била унищожена. Но миналата година археолозите, провели реставрация в храма, откриха надгробен камък, поставен през 1555 година, и откриха още една древна плоча, както и останки от основите.

В желание  да изяснят възрастта на съоръжението учените окъртили няколко фрагмента от строителния цимент и от древната плоча и анализирали колко радиоактивни елемента са се разпаднали в пясъчните кристали, влизащи в неговия състав.

Резултатите сочат, че гробницата е изградена ок. 345 година от н.е. – в епохата на управление на Константин и неговите синове Константин II и Констанций II. Според археолозите това е сериозен аргумент в полза на легендата, че гробницата действително може да е построена от император Константин и неговата майка.

От друга страна, както подчертават учените, все още няма никакви доказателства, че в пещерата, скрита под плочата, наистина е бил погребан Христос – голяма част от пещерата остава погребана под камъните на първоначалната гробница и по-късните съоръжения.

Бъдещите изследвания на тези артефакти ще помогнат да се изясни дали действително в гробницата е бил положен Христос, както да станат ясни и други детайли – например колко често Божи гроб е бил разрушаван и възстановяван за седемнадесет века, надяват се изследователите.

инфо: drevnite.com

Вижте още:

Исус Христос е най-значимата личност на всички времена

Легендите и енергийната магия на Кръстова гора

Петър Дънов: Знам откъде идва силата на Кръстова гора!

Израелски геолог: Исус е имал съпруга и син

За още интересни новини харесайте страницата ни във Facebook  тук

Оставете коментар

Писането на кирилица е силно препоръчително.

Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат обидни или нецензурни изрази, които представляват явна или скрита реклама и които преценим за неподходящи по някаква друга причина.

Моля, обърнете внимание, че коментарите не са начин за връзка с нашия сайт. В случай, че искате да се свържете с нас, моля ползвайте за това секцията Контакти.