Астрономи доказаха, че на повърхността на Венера има активни вулкани

Планетолози откриха на повърхността на Венера 37 структури, които според тях са активни вулкани, съобщиха Ройтерс и ТАСС.

„За пръв път успяхме да открием конкретни структури на повърхността на Венера и да докажем, че те са напълно активни съвременни вулкани. Възможно е част от тях в момента да спят, но не са мъртви. Това е доказателство, че недрата на Венера са активни от геоложка гледна точка“, каза проф.Лоран Монтеси от университета на щата Мериленд.

Венера е възникнала в сходни условия като Земята, но драстично се различава от нашата планета. На нея днес практически няма вода, свръхплътната й атмосфера се състои от въглероден двуокис и азот с температура до 462 градуса по Целзий, а почти плоската й повърхност е покрита със следи от относително скорошна вулканична дейност.

В миналото според компютърните модели планетата приличала много на Земята и имала огромни водни запаси и относително мек климат. Учените се опитват да установят причините за трансформацията на планетата и да установят доколко активна е Венера от гледна точка на геологията.

Проф.Монтеси и екипът му са открили 37 активни вулкана на повърхността на Венера, като са анализирали радарни снимки, получени още в началото на 90-те години от американската сонда „Магелан“.

Откритието им е важно за научните екипи, които подготвят бъдещи мисии до Венера, сред които са европейската сонда „ЕнВижън“ и руско-американската мисия „Венера-Д“, допълва БТА.

източник: novini.bg

Вижте още:

Атмосферата на Венера е по-ужасяваща, отколкото предполагахме

Една поразителна гледка към Венера от Международната космическа станция

Венера – огненият близнак на Земята

Ако тази статия Ви харесва, помогнете ни да я популяризираме чрез бутончетата за споделяне отдолу.

Благодарим Ви! 

Последвайте ни във Facebook

Оставете коментар

Писането на кирилица е силно препоръчително.

Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат обидни или нецензурни изрази, които представляват явна или скрита реклама и които преценим за неподходящи по някаква друга причина.

Моля, обърнете внимание, че коментарите не са начин за връзка с нашия сайт. В случай, че искате да се свържете с нас, моля ползвайте за това секцията Контакти.