Астрофизик за новооткритата планета с вода: Ако има живи същества, може да са с доста здрава физика

Откриването на планета с вода на 111 светлинни години от Земята е важна стъпка в търсенето на извънземен живот. Към момента обаче няма как да знаем дали говорим за обитаемо космическо тяло. Това коментира астрофизикът от БАН Камен Козарев пред БТВ.

Той обясни, че към момента данните са, че планетата е в обитаемата зона на своята звезда и получава приблизително толкова енергия на квадратен метър, колкото и Земята. Има, обаче, и сериозни различия.

„Тази планета е два пъти по-голяма от Земята, 8 пъти по-масивна, нейната гравитация е много по-голяма от земната. Би било проблем за нашите органи, а ако има живи същества, те биха били доста по-близо до повърхността или с доста по-здрава физика от нас”, обясни експертът.

Той допълни, че звездата на тази планета е червено джудже, което е много по-активно от нашето Слънце и само силно собствено магнитно поле може да отбие по-високото ниво на радиация. „Всеки ден се откриват нови и нови планети, има над 4100 такива планети. За съжаление, нашите технологии не са достатъчно добри, за да наблюдаваме рутинно планети като Земята”, посочи Козарев.

По думите му има открити над 100 планети, подобни на нашата, а в следващите 10 г. вероятно ще намерим над 1000. Все още обаче междузвездните пътувания са по-скоро в сферата на научната фантастика, а даже плановете за експедиция на Марс и евентуалното му трансформиране в обитаема планета изглеждат непостижими с наличните технологии.

„Най-лесно би било да си пазим Земята”, коментира Камен Козарев.

инфо: novini.bg

Вижте още:

Защо някои хора вярват, че шумерите са били посетени от извънземни?

Извънземни в древното изкуство

Папата отдавна бил наясно с присъствието на извънземни на Земята?

Какво ще направят извънземните с нас, когато слязат на Земята – предупреждението на Стивън Хокинг

Ако тази статия Ви харесва, помогнете ни да я популяризираме чрез бутончетата за споделяне отдолу.

Благодарим Ви! 

Последвайте ни във Facebook

Оставете коментар

Писането на кирилица е силно препоръчително.

Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат обидни или нецензурни изрази, които представляват явна или скрита реклама и които преценим за неподходящи по някаква друга причина.

Моля, обърнете внимание, че коментарите не са начин за връзка с нашия сайт. В случай, че искате да се свържете с нас, моля ползвайте за това секцията Контакти.