Атанас Скатов изкачи и Канчендзьонга

Алпинистът веган Атанас Скатов изкачи третия по височина връх на земята – Канчендзьонга (8586 метра). Това стана след 15-часов преход от четвърти лагер.

С него до крайната цел (на няколко метра от най-високата точка заради поверието да не се стъпва на нея) е стигнал и друг българин – Стефан Стефанов.

„На върха съм“, написа в 04.43 часа призори на 15 май Скатов. Малко по-късно от фирмата организатор Peak Promotion потвърдиха, че според телефонно обаждане от базовия лагер на Канчендзьонга са се качили 23-ма алпинисти (21 чужденци и двама непалци), сред които и 2 жени.

Всички те са тръгнали към долните лагери. Целта е да слязат колкото се може по-ниско в зоната под 7000 метра.

Скатов се разболя на три пъти по време на тази експедиция и затова тя беше една от най-трудните за него. Той заяви предварително, че няма да използва бутилиран кислород, но не е ясно дали не е прибегнал до него заради изтощението. Досега той има в актива си 7 осемхилядника, като е изкачвал два пъти Еверест. Стъпвал е и на 7-те първенци на континентите. След кратка почивка той ще атакува през юни Гашербрум 1 и 2 в Каракорум, Пакистан.

инфо: novini.bg

Вижте още:

10 шокиращи истории, витаещи около връх Еверест

Kитаец на 69 г. с два ампутирани крака изкачи Еверест

Еверест очаква най-натоварената година

10-те най-високи планински върха в света

Осемте български алпинисти, завинаги останали в прегръдката на Хималаите

Ако тази статия Ви харесва, помогнете ни да я популяризираме чрез бутончетата за споделяне отдолу.

Благодарим Ви! 

Последвайте ни във Facebook

Оставете коментар

Писането на кирилица е силно препоръчително.

Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат обидни или нецензурни изрази, които представляват явна или скрита реклама и които преценим за неподходящи по някаква друга причина.

Моля, обърнете внимание, че коментарите не са начин за връзка с нашия сайт. В случай, че искате да се свържете с нас, моля ползвайте за това секцията Контакти.