Биологични загадки, които все още никой не може да обясни

2

Учените работят неуморно, за да разгадаят всички мистерии на живота, но понякога това се оказва много, много трудно. Загадки като тези озадачават и най-големите умове на нашето време.

Защо главата на акулата чук има такава форма?

От всички видове акули по света, акулата чук е най-загадъчната. Тези морски твари са кръстени така заради формата на главата си, но всъщност тя не прилича много на чук. Това е най-младият вид акули. Докато първите са се появили преди 450 милиона години, акулата чук е едва на около 20 милиона години.

Учените имат няколко теории за уникалната форма на главата. Според една от тях, плоската форма помага на акулата да плува по-добре. Друго вероятно обяснение е, че формата подобрява зрението и обонянието на акулата.

Защо кава е безопасен за тихоокеанците, но отровен за някои западняци?

През 90-те, коренът кава става популярен в САЩ, Канада и Европа. Рекламиран е като добавка и естествен лек срещу проблеми със съня, емоционален стрес и безпокойство. През 2001г обаче, хора започват да изпитват проблеми с черния дроб. Поради това западните страни забраняват или ограничават растителната добавка.

Жителите на тихоокеанските острови използват кава като церемониална напитка от много години. Хората, които я консумират, твърдят че напомня на алкохол. Освен при церемонии, тихоокеанците използват кава като средство за отпускане и подобряване на настроението и здравето.

Това, което озадачава учените е, че тихоокеанците не изпитват токсичните ефекти на кава. Те не страдат от проблеми с черния дроб като западняците. Няколко теории са предложени в отговор на тази загадка. Може би причината е в генетичните разлики между западняците и тихоокеанците; разликата между определените видове кава, който се използва; или пък в начина, по който се приготвя.

Каква е причината за миризливия пръст?

Неназован мъж от Уелс става обект на интересна – но доста нелепа – статия, публикувана в Lancet, след като си порязва пръста на пилешка кост.

Човекът не умира, но страда доста. След като се порязва, пръстът му започва да вони. Миризмата е толкова ужасна, че наподобява гниещо месо и не изчезва цели 5 години.

Инцидентът се случва през септември 1991г. По това време мъжът е на 29 години и си изкарва прехраната с овкусяване на пилета. Когато раната започва да мирише и се зачервява, той отива в болницата. Лекарите там предписват различни антибиотици, за да елиминират миризмата. Когато лекарствата не подействат, опитват с операция на ръката, но и това не решава проблема.

В продължение на половин десетилетие лекарите опиват всичко, за което се сетят: ултравиолетова терапия, лекарства, антибиотици и др. Накрая се отказват и решават да публикуват историята в Lancet с надеждата да се появи някой лекар, който да се е сблъсквал с подобен случай. След 5 дълги години, миризмата най-после изчезва от само себе си.

За какво служи хименът?

Morkadis

Хименът традиционно се свързва с девствеността, но знаем, че не винаги е така. Хименът може да се разкъса при упражнения, използване на тампони и мастурбиране, а не само при секс.

Хората не са единствените, които притежават тази тънка ципа. Бозайници като китовете и слоновете също имат химени. Има няколко теории, опитващи се да обясняват химена, но еволюционите биолози все още не могат да кажат за какво служи ципата.

Според едно обяснение, хименът се е появил, защото е бил желана черта, заради общоприетото предпочитание за девствени съпруги. Това обаче може да се каже само за хората. Животните нямат предпочитания дали женската е девствена или не. Друга теория обяснява, че целта на химена е да предпазва жената от вагинални инфекции.

Защо хората не могат да ходят направо?

Германски учен на име Ян Соуман е провел експеримент, който е показал, че хората са неспособни да вървят в права линия.

Ян е закрил очите на участниците в експеримента и ги е инструктирал да вървят право напред. Вместо напред обаче, доброволците започнали да ходят в кръг. Експериментът е проведен на различни места, като плажа и пустинята Сахара, но резултатите винаги са същите.

Соуман опитва същия експеримент, но без превръзка на очите. Този път резултатите са различни и малко изненадващи. Ако навън е облачно, доброволците ходят в кръг. Когато времето е ясно обаче, те вървят сравнително направо.

На какво се дължи този феномен? Учените нямат обяснение.

Защо имаме срамни косми?

Чудили ли сте се защо имаме окосмяване около гениталиите? Според повечето хора, това е неприятно и космите там трябва да се махат, но имат ли някакво предназначение? Учените не са сигурни. Има много теории, опитващи се да обяснят функцията на тези косми. Според една хипотеза, срамните косми отделят феромони – телесни миризми, които другите може да намерят за сексуално стимулиращи. Някои хора могат съзнателно да подушват феромоните, докато при други това се случва на подсъзнателно ниво. Ако тази теория се окаже истина, значи трябва да спрем да махаме срамните си косми, тъй като това би могло да намали сексуалния ни чар.

Друга теория твърди, че срамните косми предпазват репродуктивните органи, особено вагината, от замърсяване. Проблемът е, че това би важало само за жените, тъй като за да е вярно при мъжете, трябва да предпазват и уретрата.

Защо хората обичат музиката?

Музиката придава цвят и вкус на живота. Без нея светът ще е скучно, безжизнено място. Учените се опитват да разберат точната причина защо хората имат естествен афинитет към музиката.

В мозъка не се открива „музикален център“. Също като със спомените и ученето, възприемането и оценяването на музиката е сложен процес, в който участват няколко зони на мозъка.

Според едно изследване, десният темпорален лоб се активира, когато човек се фокусира върху хармонията на дадена песен. Този регион на мозъка работи заедно с фронталния лоб, за да образува „смислен музикален синтаксис“.

При друго изследване от 2001г, учените са открили, че когато човек слуша музика, от която настръхва, се активират същите зони в мозъка, като при други удоволствия като секса и вкусната храна.

Защо си бъркаме в носа?

Едва ли някога сте си задавали този въпрос. Все пак има много по-важни неща в живота. Изненадващо обаче, има учени, които са се посветили на откриването на отговора на тази загадка. Може да е отблъскващо, но на практика всеки човек си бърка в носа, дали на обществено място или насаме. На това може да се погледне като на противен, но полезен навик, с който почистваме носа.

Това може да звучи като отлично обяснение, но едно изследване от 2006г показва, че бъркането в носа може да е вредно. Хората, които го правят често, са изложени на по-голям риск да станат носители на някои неприятни стафилококови бактерии. С други думи, бъркането в носа може да ви превърне в разпространители на зарази.

Защо хората продължават да го правят, ако е вредно? Учените все още нямат отговор.

инфо: iskamdaznam.com

Вижте още:

 

 

 

Ако тази статия Ви харесва, помогнете ни да я популяризираме чрез бутончетата за споделяне отдолу.

Благодарим Ви! 

Последвайте ни във Facebook

Оставете коментар

Писането на кирилица е силно препоръчително.

Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат обидни или нецензурни изрази, които представляват явна или скрита реклама и които преценим за неподходящи по някаква друга причина.

Моля, обърнете внимание, че коментарите не са начин за връзка с нашия сайт. В случай, че искате да се свържете с нас, моля ползвайте за това секцията Контакти.