Боинг и SpaceX ще строят „космически таксита“ за НАСА

насаНАСА ще си партнира с Бойнг и SpaceX за построяването на частни „космически таксита“, които да превозват астронавтите до Международната космическа станция (МКС), като така ще се сложи край на зависимостта на агенцията от космическата инфраструктура на Русия, предаде Ройтерс.

Общата стойност на договора за изграждане, сертифициране и поддръжка на новите летателни апарати е 6.8 милиарда долара.

Боинг ще получи 4.2 милиарда, а SpaceX – 2.6 милиарда. Калифорнийската компания е собственост на предприемача Елън Мъск, който е и изпълнителен директор на фирмата – произодител на електрически автомобили „Тесла Мотърс“.

„За SpaceX е голяма чест, че НАСА ни гласува такова доверие“, заяви милиардерът Мъск. „Това е важна стъпка в едно пътешествие, което ще ни заведе сред звездите и ще позволи на човечеството да живее на много планети“, добави той.


Очаква се първите полети на двете фирми да започнат през 2017 г. Космическият кораб CST-100 на Боинг ще бъде изстрелван на борда на ракети Atlas 5, създадени в рамките на партньорство между Боинг и Локхийд Мартин. SpaceX от своя страна възнамерява да внесе подобрения в своята ракета Dragon, която понастоящем се ползва за доставка на товари до космическата станция.

Освен тестовите полети договорите на двете фирми включват и опция за между две и шест мисии до МКС. Фирмите обаче са собственици на космическите си апарати и си запазват правото да сключват договори с клиенти извън НАСА и дори да предлагат „космически туризъм“.

Сключването на договорите беше спешено от влошаването на отношенията между САЩ и Русия в резултат на кризата в Украйна. Успехът на проекта ще сложи край на монопола на Русия върху извеждането на астронавти. НАСА днес плаща по 70 милиона долара на човек за полетите в руските капсули Союз.

От 2010 г. насам НАСА е инвестирала приблизително 1.5 милиарда долара в различни фирми по програмата за разработване на частни космически полети. Дотук SpaceX и Боинг са спечелили най-много финансиране. Новите договори представляват развитие на публично-частно партньорство, което днес извежда товари до МКС и управлява лаборатория, издигната на 418 километра над земната повърхност.

инфо: standartnews.com

Вижте още: 

50 МЛН. ДОЛАРА ЗА ЕКСКУРЗИЯ ДО КОСМОСА

Ако тази статия Ви харесва, помогнете ни да я популяризираме чрез бутончетата за споделяне отдолу.

Благодарим Ви! 

Последвайте ни във Facebook

 

Оставете коментар

Писането на кирилица е силно препоръчително.

Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат обидни или нецензурни изрази, които представляват явна или скрита реклама и които преценим за неподходящи по някаква друга причина.

Моля, обърнете внимание, че коментарите не са начин за връзка с нашия сайт. В случай, че искате да се свържете с нас, моля ползвайте за това секцията Контакти.