Броят на мъжете в Швеция превиши този на жените

пол

Известна със своите усилия да постигне баланс между броя на мъжете и жените, Швеция отчете изненадващ резултат: за първи път от 1749 г. насам мъжете в скандинавското кралство са повече от жените, пише вестник The Japan Times, цитиран от агенция Фокус. Шведите не съвсем знаят какво трябва да се направи с този внезапен мъжки излишък, крайно необичаен на Запад, където жените традиционно са повече в почти всички страни. „Това е нов феномен за Европа“, заяви Франческо Билари, демограф от Оксфордския университет и президент на Европейската асоциация за изследване на населението.

Преломната точка идва през март миналата година, когато статистиката на населението показва, че в страната мъжете са с 277 повече, отколкото жените. Разликата оттогава насам е нараснала с над 12 хил. Въпреки че все още е малка при население от близо 10 млн. души, не е „неразумно“ да се подозира, че Швеция ще има голям излишък на мъже в бъдеще, отбеляза Томас Йохансон, експерт по населението от Националната статистическа агенция.

инфо: obekti.bg

Вижте още:

Ако тази статия Ви харесва, помогнете ни да я популяризираме чрез бутончетата за споделяне отдолу.

Благодарим Ви! 

Последвайте ни във Facebook

Оставете коментар

Писането на кирилица е силно препоръчително.

Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат обидни или нецензурни изрази, които представляват явна или скрита реклама и които преценим за неподходящи по някаква друга причина.

Моля, обърнете внимание, че коментарите не са начин за връзка с нашия сайт. В случай, че искате да се свържете с нас, моля ползвайте за това секцията Контакти.