Видове отрови, използвани за убийства

 

отрова змия

Според швейцарския учен Парацелз, дозата прави отровата. С други думи, всяко вещество може да е отровно, ако се прекали с употребата му. Водата например, е необходимост за живота, но дори и тя може да ни отрови, ако не приемаме точните дози от нея. Други вещества са толкова опасни, че не са нужни големи дози, за да причинят смърт.

1. Беладона

Името на растението идва от италианския израз за „красива жена“ – bella donna, тъй като е било популярно козметично средство в средновековието. Сокът от плодовете се е използвал вместо руж (което днес не ни се вижда толкова удачно). Беладоната е силно токсично растение, защото съдържа соланин, скопаламин и атропин. Сокът му се е използвал за намазване на върховете на отровните стрели. Ако човек изяде само едно листо или 10 плода, ще умре. Смята се, че Локуста – една от най-големите отровителки на Рим, използвала беладона, за да убие Клавдий.

2. Змийска отрова

 

Змийската отрова е опасна както за жертвата, така и за убиеца. Вероятно най-известният случай на отравяне със змийска отрова е този на Клеопатра. Съвременните историци не са сигурни дали тя действително се е самоубила или е била убита, но ако наистина се е отровила със змийска отрова, смъртта й със сигурност не е била бърза и безболезнена. Отровата на кобрата например съдържа невротоксини и цитотоксини. Мястото на ухапването става болезнено и се подува, а малко след това отровата парализира тялото, причинява гадене, главоболие и конвулсии. Смъртта, ако се случи, се причинява от дихателна недостатъчност.

3. Бучиниш

Всички части на растението са богати на токсични алкалоиди, причиняващи парализа и смърт от дихателна недостатъчност. Накрая жертвата на отравянето с бучиниш не може да се движи, но разбира какво се случва с нея. Най-известното отравяне с растението е смъртта на гръцкия философ Сократ. Той е обвинен в развращаване на младежта и в безбожност и е осъден да изпие напитка от бучиниш. Според Платон, Сократ изпил напитката, направил няколко крачки, след което паднал на земята. В крайна сметка отровата бързо достигнала до сърцето му и той загинал.

4. Стрихнин

Стрихнинът се съдържа в семената на растението стрихнос (Strychnos nux vomica). Подобно на другите отрови, стрихнинът причинява парализа, а жертвата умира от дихателна недостатъчност. За него няма противоотрова.

Известен пример за отравяне със стрихнин е случаят с д-р Томас Нийл Крийм. Започвайки през 1878 година Крийм убива най-малко 7 жени и 1 мъж – всички те са негови пациенти. След като излежава 10 години в затвора, Крийм се завръща в Лондон, където отравя още няколко човека. В крайна сметка е екзекутиран през 1892 година.

Стрихнинът обикновено е активна съставка в отровата за мишки, но тъй като няма противоотрова, обикновено се замества с други токсични вещества, за да бъдат предпазени малките деца и домашните любимци от поемане на отровата.

5. Арсен

Morkadis

Арсенът е силно отровен металоид. Той и неговите производни са използвани за отравяне често в средновековието, тъй като е бил достъпен, а симптомите от употребата му (диария, объркване, повръщане) са близки с тези на холерата. Това правело едно потенциално убийство с арсен лесно за заподозряване, но трудно за доказване.

Лукреция Борджия например имала репутация на отровителка. Историците обаче са по-сигурни, че другите членове на фамилия Борджия са използвали арсен за целите си, но нямат доказателства за самата Лукреция. Известните личности, загинали след отравяне с арсен включват Наполеон Бонапарт, Джордж III и Симон Боливар. В днешно време арсенът не е добър избор (ако можем да го наречем така) за убийство, защото причината за смъртта лесно може да бъде изяснена.

6. Полоний

Полоният, както арсена, е химичен елемент. За разлика от арсена обаче, той е изключително радиоактивен. Ако се вдиша или погълне, може да убие с изключително ниска доза. Доказано е, че само един грам изпарен полоний може да убие над 1 милион души. Той не убива веднага. Първоначално жертвите страдат от главоболие, диария, косопад и други симптоми на радиоактивно отравяне. Няма лечение за това, а смъртта настъпва до дни или най-късно до седмици.

Най-известните случаи на отравяне с полоний е случаят с Александър Литвиненко и Ирен Жолио-Кюри (дъщерята на Мария и Пиер Кюри), която умира от левкемия, причинена от излагането на радиация от полоний.

инфо: iskamdaznam.com

Вижте още:

 

 

Ако тази статия Ви харесва, помогнете ни да я популяризираме чрез бутончетата за споделяне отдолу.

Благодарим Ви! 

Последвайте ни във Facebook

Оставете коментар

Писането на кирилица е силно препоръчително.

Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат обидни или нецензурни изрази, които представляват явна или скрита реклама и които преценим за неподходящи по някаква друга причина.

Моля, обърнете внимание, че коментарите не са начин за връзка с нашия сайт. В случай, че искате да се свържете с нас, моля ползвайте за това секцията Контакти.