Вижте: За първи път показаха тайни подземия на Мавзолея

Огромна телефона централа, сложна електрическа инсталация, система от връзки и административни помещения с впечатляващи мащаби под центъра на София. Тук няма никакви прозорци, защото това е бункер под жълтите павета на столицата. Входът е близо до мястото, където някога се издигаше Мавзолеят на комунистическия лидер Георги Димитров.

Бункерът, който представлява цял комплекс, може да се превърне в зона за съвременно изкуство и ново и модерно място за младите артисти на София и нейните гости. Идеята на Столична община представи днес зам.-кметът Тодор Чобанов.

Той обясни, че бункерите в центъра на града са цяла система и по проект са свързани помежду си.

Източник: БГНЕС

Източник: БГНЕС

Според Чобанов е трудно да се каже за какво е бил предназначен бункерът под Мавзолея, тъй като, както и за много други съоръжения от онази епоха, няма документация нито в архивите, нито в библиотеките.

„Най-вероятно е предвиден при конфликти, въоръжен конфликт, тук да работят елементи от службите, от правителството. Има доста големи административни помещения с останки от оборудване”, посочи Чобанов.

При самото разрушаване на Мавзолея обаче, частта от комплекса, която е свързана с обслужването на самата мумия на Георги Димитров, е доста пострадала. До там няма достъп.

Някои части на бункера все още изпълняват функции, които са важни – те ще бъдат изолирани, други са недостъпни поради разрушения.

7

Източник: БГНЕС

инфо: vesti.bg

Вижте още:

Лично Тодор Живков наредил да се издадат книгите на Димков

Проектът „Мавзолей“ – машина за манипулиране на психиката

В подземията на мавзолея

Най-фрапантните соцмонтажи изкарват властта винаги усмихната

За още интересни новини харесайте страницата ни във Facebook  тук

Оставете коментар

Писането на кирилица е силно препоръчително.

Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат обидни или нецензурни изрази, които представляват явна или скрита реклама и които преценим за неподходящи по някаква друга причина.

Моля, обърнете внимание, че коментарите не са начин за връзка с нашия сайт. В случай, че искате да се свържете с нас, моля ползвайте за това секцията Контакти.