Внимавайте с негативните мисли, защото от тях зависи качеството на живота ви

pixabay.com

Нашите мисли обуславят качеството на нашите емоции.

Грижата за емоционалното ни здраве ще ни помогне да се почувстваме по-добре със себе си и живота си, ще подобри способността ни да се свързваме с другите и да изграждаме смислени отношения.

Стоическият философ Епиктет ни учи, че собствената ни свобода зависи от способността да оставим нещата, които не можем да контролираме:

„Свободата е единствената достойна цел в живота. Тя може да бъде спечелена, единствено когато се научим да пренебрегваме нещата, които са извън нашия контрол.”

Философът ни съветва да се концентрираме върху нещата, които можем да контролираме като например мислите, които живеят в нашия ум. Това е от особено голямо значение, защото ако не успеем да овладеем ума си, той ще стане заложник на негативните ни мисли, вследствие на което ще изгубим своя вътрешен мир и яснота, а в резултат и своята свобода.

Качеството на нашите мисли определя качеството на нашите емоции. От своя страна, емоциите оформят качеството на нашия живот; те управляват нашите действия (или липса на действия), които на свой ред определят резултатите, които постигаме в живота. С други думи, животът, който получаваме, отразява мислите, които таим в себе си за него.

Например съмнението, което изпитваме в способностите си (негативна мисъл за себе си) създава страх и безпокойство в живота ни (отрицателни емоции) и може да ни попречи да се възползваме от възможността или да изпълним задача (бездействие). В резултат на това не постигаме желания резултат (тоест, претърпяваме неуспех). В действителност, неуспехът е вследствие на мислите, които са окупирали нашия ум.

Добрата новина е, че можем да направим много, за да се почувстваме по-добре със себе си и в живота си, като се погрижим за нашия ум и качеството на нашите мисли.

Вижте няколко лесни практики, които ще ви помогнат в тази задача:

Припомнете си красива гледка

Това може да е пейзаж, който си спомняте от детството или от скорошно пътуване. Припомнете си положителните чувства, които сте изпитали. Опитайте се мислено да преживеете всеки един миг на удоволствие – лекият вятър, уханието на цветята, тишината, песента на птиците…

Практикувайте осъзнато ходене

Спрете това, което правите, станете и се разходете много бавно, усещайки всяко движение на краката си. Да се съсредоточите върху разходката си е чудесен начин да изчистите ума си от мисли, които могат да ви донесат тревога или дискомфорт. Практикуването на осъзнато ходене за около 5 минути ще подобри способността ви да се концентрирате, когато се върнете към заниманията си.

Покажете на хората, че ви е грижа за тях

Morkadis

Любовта и приятелството трябва да бъдат изразявани. Отделете време да се свържете с някой, когото обичате и чието приятелство е важно за вас. Поставете си за задача ежедневно да се свързвате с важен за вас човек (член на семейството или приятел) – обадете се или пратете имейл. Ако някой направи нещо хубаво за вас, изразете сърдечна благодарност. Когато се прибирате, спрете и купете цвете за любимата си – нищо, че нямате годишнина. Намирайте начини да изразявате любовта и благодарността си.

Слушайте музика

Изберете подходящ момент и място – в офиса или дома, сложете си слушалки и си пуснете музиката, която ви носи спокойствие. Фокусирайте се върху мелодията и й позволете да ви завладее.

Изразявайте благодарност

Отделяйте няколко минути всеки ден, в които да споделяте благодарността – за хората в живота си, за възможностите, които ви се предоставят, за хубавите неща, които ви се случват.

Фокусирайте се върху мисията си

Ежедневно подсилвайте увереността си с мисълта, че вие сте необходими на света и можете да допринесете за развитието му. Помислете какво можете да направите през деня, с което да допринесете за нечия усмивка, напредък, спокойствие… Всеки ден е уникален и неповторим. Вие сте уникални и неповторими. Утре е далеч, а вчера е минало, което означава, че имате само настоящия момент да обичате и да дарявате щастие – не пропускайте нито една възможност да правите това.

Грижете се за вашата общност

Дръжте очите си отворени и наблюдавайте какво се случва около вас. Помислете какво бихте могли да направите за вашата общност. Може би имате съсед, който е болен и се нуждае от помощ, или близък, който е сам и се нуждае от компания. Може би някой се нуждае от вашата усмивка. Или може би ще намерите организация, в която бихте желали да се включите доброволно.

Всеки ден идва с нови възможности за срещи – с хора, които познавате, с хора, които срещате за първи път. Всяка среща е възможност да се свържете, да обичате, да помогнете – с усмивка, предоставяйки вниманието и съветите си. Просто се свържете и обичайте. В резултат на това ще се почувствате по-добре – със себе си и в живота си.

Трансформацията е резултат от малки, но съзнателни действия.

източник: psychology.framar.bg

Вижте още:

10 неща, които щастливите хора НЕ правят

Синдромът на отложения живот

Мудрите ще ви направят по-щастливи! Ето как да ги практикувате!

Води ли промяната на поведението до промяна на съдбата ни?

Ако тази статия Ви харесва, помогнете ни да я популяризираме чрез бутончетата за споделяне отдолу.

Благодарим Ви! 

Последвайте ни във Facebook

Оставете коментар

Писането на кирилица е силно препоръчително.

Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат обидни или нецензурни изрази, които представляват явна или скрита реклама и които преценим за неподходящи по някаква друга причина.

Моля, обърнете внимание, че коментарите не са начин за връзка с нашия сайт. В случай, че искате да се свържете с нас, моля ползвайте за това секцията Контакти.