В човешкия мозък има зони, които отговарят за унищожаването на спомени

мозък

Невробиолози от Германия, Холандия и Великобритания стигнаха до извода, че в главния мозък на човека има зони, които отговарят за унищожаването на някои спомени, съобщи сп. „Кърънт байолъджи“.

Било установено, че механизмът на тези сложни процеси се осигурява от активността на префронталния кортекс и хипокампуса, допълва БТА.

Тежък развод, изневяра и други стресови събития могат просто да бъдат заличени от паметта.

Учените констатирали, че при съзнателните опити да бъде забравено дадено събитие или информация възниква особена активност в отделни мозъчни зони. Тя отговаря за физиологичния процес „забравяне“ на определени данни. При това процесът, свързан със съзнателно „забравяне“ на думи, цветове и дори аромати, се формира в префронталния кортекс, а след това преминава в хипокампуса, който отдавна е известен като център на паметта.

Невробиолозите заключили, че стимулирането на зони в главния мозък може да доведе до забравяне на събития. В бъдеще това може да намери приложение в съвременната психиатрия. По мнението на учените, физиотерапия с електрически ток с нисък интензитет ще помогне на мозъка да изтрие спомени за участие във войни, семейни конфликти и проблеми, свързани с кариерата. Така ще се облекчи лечението на пациенти, засегнати от тежко психично разстройство.

инфо: novini.bg

Вижте още:

Вие сте два мозъка, събрани в една личност

Липсата на сън уврежда мозъка като удар по главата

5 неща, които влудяват мозъка ни

Какво се случва в мозъка на хората, които мислят за самоубийство

За още интересни новини харесайте страницата ни във Facebook  тук

Оставете коментар

Писането на кирилица е силно препоръчително.

Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат обидни или нецензурни изрази, които представляват явна или скрита реклама и които преценим за неподходящи по някаква друга причина.

Моля, обърнете внимание, че коментарите не са начин за връзка с нашия сайт. В случай, че искате да се свържете с нас, моля ползвайте за това секцията Контакти.