Глобалното затопляне може да промени външния вид на човека

Учени от университета на Кембридж, Великобритания, са направили изследване, което показва, че външният на човека може да се промени вследствие на глобалното затопляне, съобщава сайтът на учебното заведение.

За целите на проучването специалистите са анализирали как човешката външност се е променила за милиони години. Въз основа на получените резултатите учените са направили прогноза за бъдещето.

Изследователите са проучили около 300 вкаменелости на рода Homo от различни епохи и открити на различни места по света. След това те са определили в какъв климат е живял всеки индивид.

Проучването показва, че размерът на човешкото тяло се е променял няколко пъти в миналото, като това е било пряко свързано с температурата. В студен климат хората са ставали по-едри, а в топъл – по-дребни.

Видът Homo sapiens се появява преди около 300 000 години в Африка. Родът Homo обаче съществува много по-дълго и включва неандерталци и други изчезнали видове като Homo habilis и Homo erectus.

Главната еволюционна черта на човешкия род е тенденцията към увеличаване на размера на тялото и мозъка. Съвременният човек е с 50 процента по-тежък от Homo habilis, а мозъкът му е три пъти по-голям. В бъдеще обаче тази тенденция може да се промени.

Авторите на изследването предполагат, че при хората ще увеличи производството на меланин – пигмент, свързан с цвета на кожата, косата и очите. При наличие на по-голямо количество от него кожата на хората ще стане по-тъмна. Освен това учените прогнозират и известно намаляване на размера на тялото и мозъка.

източник: dariknews.bg

Вижте още:

Океаните ще станат още по-сини заради глобалното затопляне

Взривяването на астероид може да охлади Земята и да спре глобалното затопляне

Заради глобалното затопляне: Климатът ни ще се върне 3.3 млн. г.

Почти 60 хиляди самоубийства заради глобалното затопляне

Ако тази статия Ви харесва, помогнете ни да я популяризираме чрез бутончетата за споделяне отдолу.

Благодарим Ви! 

Последвайте ни във Facebook

Оставете коментар

Писането на кирилица е силно препоръчително.

Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат обидни или нецензурни изрази, които представляват явна или скрита реклама и които преценим за неподходящи по някаква друга причина.

Моля, обърнете внимание, че коментарите не са начин за връзка с нашия сайт. В случай, че искате да се свържете с нас, моля ползвайте за това секцията Контакти.