Горещини: Десетки починаха в Канада, смърт на полето в Италия

„Счупен рекорд“ по горещина за всички времена в САЩ, опасност от пожари в Гърция

Няколко десетки души са починали внезапно в понеделник в района на канадския град Ванкувър, това е пик на смъртността, вероятно свързан с горещата вълна, обхванала западната част на американския континент, съобщи федералната канадска полиция, предаде Франс прес.

Два пункта на полицията и на кралската жандармерия в региона на Ванкувър съобщиха поотделно, че най-малко 69 души са починали внезапно от понеделник насам в градовете Барнаби и Съри, на фона на исторически „топлинен купол“, захлупил западната част на Канада и САЩ.

„Смятаме, че горещината е допринесла за повечето смъртни случаи“, се казва в полицейско съобщение и се добавя, че голяма част от жертвите са в пенсионна възраст.

Говорител на жандармерията призова хората да проверят дали близките им са добре и подчерта, че времето е смъртоносно за уязвими членове на общността, особено за възрастни хора и за такива със здравословни проблеми.

Премиерът на провинция Британска Колумбия Джон Хорган каза, че това е най-горещата седмица, която тази част от Канада някога е преживявала.

Канадският град, който е на тихоокеанския бряг, от няколко дни регистрира температури от 30° по Целзий, много над нормалните, които са около 21° за този сезон.

Абсолютен температурен рекорд за цяла Канада беше отчетен в понеделник в Литън – селище североизточно от Ванкувър, където живачният стълб достигна 47,9°, а няколко града във вътрешността на провинцията регистрираха и във вторник температури над 40°.

Предупреждения за изключително горещо време остават в сила за по-голямата част на Западна Канада, горещата вълна се премества на изток към провинция Алберта и в северозападна посока.

Горещини в САЩ

Най-големият град в Орегон „счупи рекорда“ си по горещина за всички времена минлата седмица, предаде Асошиейтед прес.

Преносимите климатици и вентилаторите бяха разпродадени по магазините, спряха работа ваксинационните центрове на открито, местните власти обособиха места, където жителите могат да се разхладят и да пият вода, а бейзболните отбори отмениха мачовете си през уикенда.

Живакът на термометрите в град Портланд достигна вчера 42,2° по Целзий по данни на Националната метеорологична служба. Досега рекордът там бе 41,7°, регистриран през 1965 и 1981 г.

В Сиатъл бе достигната вчера температура от 38,3° – най-високата, измервана през юни в този град.

Тази горещина е опасна за регион, свикнал с по-хладно време и където много хора нямат климатици.

Morkadis

„Климатичните промени засилват честотата, интензивността и продължителността на горещите вълни. Ще трябва да свикнем с това занапред“, каза Кристи Еби, преподавателка във Вашингтонския университет, която се занимава с глобалното затопляне и неговите ефекти върху общественото здраве.

Смърт на полето в Италия

Селскостопанската работа на открито в следобедни часове през най-горещите дни беше забранена в южен италиански регион след смъртта на мигрант, който се почувствал зле докато се трудел на полето и припаднал, предаде Асошиейтед прес.

Губернаторът Микеле Емилиано на югоизточния регион Пулия, разположен на „тока“ на италианския „ботуш“, каквато е формата на Апенинския полуостров, подписа вчера заповед, с която забранява селскостопанска работа от 12.30 ч. до 16.30 ч. през целия месец август в особено знойни дни.

27-годишен мигрант от Мали се почувствал зле в четвъртък докато работел като надничар на полето. Той спрял работа и си тръгнал с велосипед, но докато карал по 15-километровия път до дома си, припаднал и починал.

В заповедта си губернатор Емилиано посочва, че през последните седмици в Пулия е имало дни с температури до 40° по Целзий. Най-малко двама кметове в Пулия, включително този на пристанищния град Бриндизи, въведоха подобни мерки по-рано през изминалата седмица.

Причината за смъртта на малиеца се разследва. Случаят напомня смъртта на 49-годишна италианка през 2015 г., която получи сърдечен удар докато работеше на лозов масив. Нейната смърт привлече вниманието към тежките условия, в които италиански и чуждестранни работници се трудят през дългите си смени докато берат плодове и зеленчуци и работят на полето за по няколко евро на час.

Опасност от пожари в Гърция

Опасност от пожари има днес на територията на цяла Гърция, предаде ДПА, като цитира предупреждение на Националната метеорологична служба.

Горещините в страната продължават седми ден. Температурите днес достигат 39° по Целзий. Освен това на много места в страната духа силен горещ вятър, заради което се увеличава опасността от пожари.

По данни на пожарната служба през уикенда в страната са се разразили над 30 горски пожара, включително голям пожар на популярния о-в Парос. Няма информация за пострадали хора при пожарите.

източник: vesti.bg

Вижте още:

25те най-екстремни климата и места на света

Епидемиите в историята винаги са били свързани с големите климатични промени

Изменението на климата измества оста на Земята

Към 2030 г. климатът на Земята ще е като този преди 3 милиона години

Ако тази статия Ви харесва, помогнете ни да я популяризираме чрез бутончетата за споделяне отдолу.

Благодарим Ви! 

Последвайте ни във Facebook

Оставете коментар

Писането на кирилица е силно препоръчително.

Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат обидни или нецензурни изрази, които представляват явна или скрита реклама и които преценим за неподходящи по някаква друга причина.

Моля, обърнете внимание, че коментарите не са начин за връзка с нашия сайт. В случай, че искате да се свържете с нас, моля ползвайте за това секцията Контакти.