Горски пожар избухна около АЕЦ „Чернобил“

Голям горски пожар избухна в близост до атомната електроцентрала „Чернобил“ в Украйна, станала сцена на най-тежката авария в историята на ядрената енергетика през 1986 г.

Ситуацията е нормалнаНяма промени в радиационния фон в резултат на горския пожар“,

заяви украинският премиер Арсений Яценюк, цитиран от ТАСС.

Той окачестви пожара като „най-мащабния“ от 1992 г.

„До самата централа има около 20 км и нашата служба за извънредни ситуации достатъчно активно работи, за да спре разпространяването на огъня. Там действат три самолета, един хеликоптер и значително количество техника. Там са изпратени сили, включително на МВР, за ограничаване на пожара“, добави Яценюк.

Полицията евакуира самозаселили се от района край Чернобилската атомна електроцентрала, където бушува горски пожар, съобщиха от пресслужбата на украинското МВР.


По-рано днес украинският вътрешен министър Арсен Аваков заяви, че ситуацията с пожара се е изострила поради силния вятър.

Резките пориви на вятъра създават сериозна заплаха за разпространяване на пожара в 20-километрова зона от централата. В обхваната от огъня зона има около 400 хектара гори, добави Аваков.

Според украинското министерство за извънредните ситуации пожарът се разпространил върху няколко стотин хектара, предаде Франс прес.

Около централата е установена 30-километрова забранена зона, която продължава да е заразена с радиоактивни частици, отбелязва агенцията. През февруари международни експерти предупредиха, че голямо количество опасни изотопи са останали в горите край Чернобил и може да се разпространят от горски пожари.

Четвърти реактор на Чернобилската АЕЦ, епицентърът на взрива от 26 април 1986 г., е покрит с бетонен саркофаг, който украинските власти планират да заменят с нов до 2016 г.

Можете сами да придобиете представа за мащаба на пожара тук: fires.kosmosnimki.ru

инфо: vesti.bg

Ако тази статия Ви харесва, помогнете ни да я популяризираме чрез бутончетата за споделяне отдолу.

Благодарим Ви! 

Последвайте ни във Facebook

Оставете коментар

Писането на кирилица е силно препоръчително.

Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат обидни или нецензурни изрази, които представляват явна или скрита реклама и които преценим за неподходящи по някаква друга причина.

Моля, обърнете внимание, че коментарите не са начин за връзка с нашия сайт. В случай, че искате да се свържете с нас, моля ползвайте за това секцията Контакти.