Гринуич се е изместил заради гравитационна аномалия

гринуич

Нулевият меридиан Гринуич, който служи за географска линия, разделяща Земята на източно и западно полукълбо, е променил позицията си, определена през 1884 година.

Последените астрономически и геофизични изследвания показват, че началният меридиан се е отдалечил със 102 метра на запад от първоначалното си местоположение.

Според учените това се дължи на отклонение по вертикала – една от глобалните гравитационни аномалии, които се потвърждават само с уреди с висока резолюция.

Тъй като Земята не е с идеално кръгла форма, различните ѝ области имат различен релеф, което влияе върху гравитацията. Различните условия в различните местности изискват във всяка една от тях да бъде извършено измерване на меридианите, защото само космическата снимка няма как да показва напълно точни данни.

Положението на вертикалите, изчислени от Космоса, регистрира отклонение на гравитационната насоченост, защото използва единствено астрономическия метод, без да се съобрази с геофизичните особености в различните среди на Земята.

При всички тези обновления на технологиите промяната на позицията на нулевия меридиан беше неизбежна – казва ръководителят на проучването Кен Сайделман пред Journal of Geodesy.

Сайделман, който е и астроном към Вирджинския университет, казва още, че малкото отклонение в посоката на нулевия меридиан не налага промяна и в останалите мислени линии, разделящи Земята.

Гринуич е избран за нулев меридиан през 1884 година от международна делегация, като е маркиран с нулев градус на географска дължина. Мислената линия преминава през град Гринуич, Англия, откъдето идва и името на меридиана.

Началният меридиан е измерен с транзитния кръг Еъри, кръстен на британския астроном Джордж Еъри, а дълги година неговото местоположение е потвърждавано единствено чрез телескопите, фотографиращи Земята.

С развитието на технологиите и най-вече на GPS учените решиха да организират ново изследване, за да определят точните координати на меридиана Гринуич.

инфо: sanovnik.bg

Ако тази статия Ви харесва, помогнете ни да я популяризираме чрез бутончетата за споделяне отдолу.

Благодарим Ви! 

Последвайте ни във Facebook

Оставете коментар

Писането на кирилица е силно препоръчително.

Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат обидни или нецензурни изрази, които представляват явна или скрита реклама и които преценим за неподходящи по някаква друга причина.

Моля, обърнете внимание, че коментарите не са начин за връзка с нашия сайт. В случай, че искате да се свържете с нас, моля ползвайте за това секцията Контакти.