Гробището Еверест (част 2)

8

Бялата смърт е заварила злощастен планински авантюрист в спалния му чувал.

продължение от част 1

Малко по-късно, пак през 2006 г., се случва нещо, което окончателно решава споровете трябва ли, или не трябва да се оказва помощ на умиращите на Еверест. Водачът Хари Кикстра получава задачата да заведе до върха Томас Вебер, който имал зрителни проблеми заради операция в миналото на мозъчен тумор. Кикстра, Вебер, петима шерпи и още един клиент – известният австралийски алпинист Линкълн Хол, стигат до третия лагер при добри климатични условия. При изкачването Хол с двама шерпи тръгва напред, а на 50 м от върха на Вебер му прилошава и Кикстра решава да се върнат. По пътя надолу внезапно Вебер губи координация, пада и издъхва.

Слизайки надолу Хол също съобщава, че му е зле. Кикстра праща още един от шерпите да помага, но на 8700 м Хол също се срива. Шерпите напразно опитват да го реанимират 9 часа. После съобщават, че е мъртъв. Заради падането на нощта шефовете на експедицията им нареждат да го оставят и сами да се спасяват заради падащия мрак.

На сутринта обаче след 7 часа друг водач – Дан Мазур, и хората му се натъкват на Хол, който се оказва жив.

След като му дали чай, кислород и лекарства, той се свързал с групата си в лагера. Тогава всички експедиции на северния хребет се договорили помежду си, пратили 10 шерпи на помощ и Хол бил спасен. Единствено ръцете му измръзнали.

Една от най-паметните трагедии под върха се случва през 1998 г., когато загива съпружеска двойка – руснакът Сергей Арсентиев и американката Франсис Дистефано. На 25 май двойката се качва на върха без кислород. Така Франсис става първата американка и втората в света жена в историята, извършила изкачване без кислород. При връщането двамата се изгубват. Той стига до лагера, тя – не.

На следващия ден петима узбекски алпинисти минават край Франсис към върха, тя още е жива. На връщане срещат Сергей и му казват, че са я видели. Той тръгва да я търси при силен вятър и изчезва.

На втория ден Франсис все още е жива, край нея минават още 8 души – други трима узбеки, трима шерпи и двама южноафриканци. Те също не спират, насочени към върха. Има свидетелства, че някои от минаващите все пак са предлагали на бедстващата жена кислород, който тя в началото дори отказвала, за да не провали рекорда си.

Накрая британецът Йън Уудхол, бивш британски офицер и жена му Кати, намиращи се на едва 350 м от върха, решават да се отклонят, за да опитат да реанимират Франсис. Цената за това е висока – това е краят на готвената им с години експедиция, за която са взели пари от спонсори. Но те се отказват от изкачването, за да помогнат. Трудно стигат до измръзналата жена. “На тази височина – 8500 м, да се движиш, е все едно да тичаш под водата”, спомня си Уудхол.

Когато стигат го Франсис, те опитват да я облекат, за да я стоплят, но мускулите ѝ са атрофирали, тя е като кукла и само повтаря: “Американка съм, моля, не ме оставяйте.”

Всичките им усилия в продължение на 2 ч да облекат и да помръднат Франсис се оказват напразни. След това става опасно самите те да замръзнат и са принудени да се откажат. Когато се връща в лагера, Йън опитва да се свърже с когото може, но нито една експедиция не се решава да тръгне, още повече че времето е лошо.

През 1999 г. Йън и Кати правят нова експедиция и се качват на Еверест, а на връщане виждат трупа на Франсис, лежащ така, както са го оставили. Тази гледка мъчи Йън в продължение на 8 г. Накрая през 2007 г. той се връща заедно с един шерпа, за да я погребе, увива тялото ѝ с американското знаме, слага в него писмо от сина ѝ и успява да го избута в ров встрани от маршрута, далеч от очите на другите алпинисти. През 1999 г. е открито и тялото на съпруга Сергей.

“При такива екстремални условия всеки има право да реши да спаси или не партньора си. Над 8000 м човек е зает единствено със самия себе си и е естествено да не успееш да помогнеш на друг, защото сам нямаш сили”, признават препатили.

“Труповете по маршрута са добър пример и напомняне за това, че в планината трябва да сме по-внимателни. Но с всяка година изкачващите стават все повече и статистиката на загиналите се увеличава. Това, което в нормалния живот е неприемливо, на големи височини се разглежда като норма”, казва и руснакът Александър Абрамов, майстор на спорта по алпинизъм. Но независимо от това той е убеден, че нещо трябва да се предприеме и не е възможно изкачванията да се правят, лавирайки между мъртъвци.

Morkadis

През 2008 г. бе организирана специална екоекспедиция, чиято цел е да се изчистят част от натрупаните купища боклуци по склоновете на Еверест. Експедицията успява да събере 13 500 кг отпадъци. Сред събраното има и по-зловещи находки – около 400 кг човешки останки.

9

Една от последните големи трагедии на Еверест се случи през април 2015 г. Ден след силното земетресение в Непал лавина затрупа голяма група алпинисти. Загинаха 13 души, а 3-ма изчезнаха безследно.

Трима българи останаха завинаги под върха

Най-високият връх е взел и три български жертви, включително и Христо Проданов, който първи го покори.

Проданов загина на 21 април 1984 година на слизане от Еверест. Той заспа по време на буря и тялото му не бе открито от тези, които го последваха, за да го спасят.

Според последните данни той е някъде на 8500 метра надморска височина на западния склон на Джомолунгма.

Втората жертва бе склупторът Христо Ганчев Христов, част от юбилейната национална експедиция към върха. 27-годишният карловец бе открит от руснака Александър Абрамов на 8600 метра надморска височина на североизточния склон замръзнал и вкопчен в парапета. Това стана на 20 май 2004 година.

Само три дни по-късно бе дадена и третата ни жертва на най-високия връх на планетата. Под него остава 47-годишната Мариана Проданова Масларова, която е племенница на Христо Проданов. Тя е забелязана за последно от новозеландеца Ръсел Брайс някъде около мястото, където загива и Христо Христов.

Мариана се опитва да стане първата българка, която се изкачва на Еверест. Няма обаче категорични данни, че го е направила.

инфо: iskamdaznam.com

Вижте още:

ЗЛОВЕЩИ МЕСТА, ОТ КОИТО ТРЪПКИ ДА ТЕ ПОБИЯТ

Ако тази статия Ви харесва, помогнете ни да я популяризираме чрез бутончетата за споделяне отдолу.

Благодарим Ви! 

Последвайте ни във Facebook

Оставете коментар

Писането на кирилица е силно препоръчително.

Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат обидни или нецензурни изрази, които представляват явна или скрита реклама и които преценим за неподходящи по някаква друга причина.

Моля, обърнете внимание, че коментарите не са начин за връзка с нашия сайт. В случай, че искате да се свържете с нас, моля ползвайте за това секцията Контакти.