Гръцки археолози откриха гробница с две прегърнати тела

археолог

Гръцки археолози откриха гробница от праисторическата епоха, в която са погребани две прегърнати тела, предаде Танюг, като се позова на АФП.

Министерството на културата съобщи, че гробницата е открита в пещерата Дирос на полуостров Пелопонес, където първите селища датират от преди 6000 г.

„Погребението на прегърнати двойки е изключително рядко, а гробът, открит в Дирос, е един от най-старите от този вид в света, ако не и най-старият“, посочи министерството.

Радиовъглеродният анализ е показал, че останките датират от 3800 г. пр.н.е., а ДНК тестовете са потвърдили, че костите са на млад мъж и жена.

На същото място е открит и гроб на дете, както и гроб, в който е погребан зародиш. До тях е намерена и костница с останките на десетина души. Археолозите са открили и голямо количество керамика, перли и една кама.

Подът на костницата, широка 4 м, бил посипан с чакъл, което е единственият пример от това време. „Можем със сигурност да кажем, че в колективната памет на тези общности това е било място, където са погребвали своите мъртви стотици години“, се казва в съобщението на гръцкото министерство на културата.

инфо: БТА

Вижте още:

ЗАГАДКАТА НА ВЕЛИКАНИТЕ ОТ БРОНЗОВИЯ ВЕК

Ако тази статия Ви харесва, помогнете ни да я популяризираме чрез бутончетата за споделяне отдолу. Благодарим Ви! 

Последвайте ни във Facebook

Оставете коментар

Писането на кирилица е силно препоръчително.

Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат обидни или нецензурни изрази, които представляват явна или скрита реклама и които преценим за неподходящи по някаква друга причина.

Моля, обърнете внимание, че коментарите не са начин за връзка с нашия сайт. В случай, че искате да се свържете с нас, моля ползвайте за това секцията Контакти.