Дали Земята е удряна от изоставени извънземни космически кораби?

Между 1957 и 1968 г. учените решават да се опитат да създадат нови минерали, които могат да действат като много ефективни проводници на електричество. Те „изобретяват“ двойка: хаидеит и брезинаит. След няколко години същите минерали неочаквано започнаха да се появяват във фрагменти от метеорити, които бяха паднали на Земята. Както се оказва, това не са материали, които трябва да бъдат изобретени – въпреки че как са успели да се образуват извън лабораторията, остава загадка за учените.

Сега, шест десетилетия по-късно, венецуелски изследовател се опитва да свърже точките между минералите, които тези учени са направили в лаборатории, и същите минерали, които са се разбили на Земята от космоса. Може би, само може би, тези свръхпроводящи минерали, дошли от космоса, също са изкуствени. B.P. Ембайд, физик от Централния университет на Венецуела, изказа хипотезата в проучване, което все още не е рецензирано от партньори, но се появи онлайн на 13 септември. И ако това е така, минералите може да са доказателство за извънземна технология – „техносигнатури“, както обичат да казват учените.

„Важно е да сме непредубедени и дори провокативни, за да обмислим следния въпрос: дали тези метеоритни минерали са проби от извънземни техносигнатури?“ написа Ембейд. Защо един астроном от Харвард вярва, че този астероид е извънземен кораб? Това е противоречиво предложение. Последствията са изключително привлекателни: Учените, които изучават извънземни техносигнатури, искат да намерят извънземни технологии и да получат потвърждение, че не сме сами във Вселената. Но дори те не са убедени от проучването на Ембейд. Има много причини да вярваме, че тези екзотични минерали не са доказателство за извънземна цивилизация.

„Много съм скептичен, че тези минерали представляват техносигнатури“, каза Едуард Швитерман, астробиолог от Калифорнийския университет, Ривърсайд, пред The ​​Daily Beast. Напълно възможно е хайдеитът и брезинаитът да се срещат естествено някъде там в космоса. И в този случай няма да имаме нужда от E.T., за да обясни присъствието на минералите в шепа космически скали. Но по-общата гледна точка на Ембейд – че доказателства за извънземни може да съществуват точно под носа ни – има повече заслуги. Учените до голяма степен са съгласни, че трябва да търсим по-широко, с по-отворени умове признаци на извънземни цивилизации. Ембейд не отговори на искания за коментар.

Беше през далечната 1957 г., когато учените за първи път синтезираха брезинаит чрез комбиниране и внимателно наслояване на хром и сяра. Дванадесет години по-късно астрономи, изучаващи метеорит, паднал на земята близо до Тусон, Аризона през 1850 г., откриха брезинаит в структурата на космическата скала. Същият странен минерал по-късно се появи в други метеорити, които вече бяха паднали на Земята.

Хаидеитът е по-ново откритие. Учените са го създали за първи път в лаборатория през 1968 г. чрез комбиниране на хром, желязо, сяра и титан. Шест години по-късно хаидеитът се появява в метеорит, който се е забил в земята в Индия през 1852 г. През 1995 г. учените откриват хаидеит във втори метеорит – този, който е паднал в Йемен през 1980 г. Не е някакво космическо съвпадение, че открихме брезинаит и хаидеит в лаборатории и след това, няколко години по-късно, ги открихме в метеорити. Минералите се въртят в космоса в продължение на векове, разбира се – и вероятно са вградени в безброй метеорити, изпъстрящи нашата планета. Просто никога не сме ги забелязвали преди края на 60-те години на миналия век, защото дори не сме имали представа, че съществуват, преди да ги създадем за себе си, и не сме ги забелязвали, когато са били точно под носа ни.

Учените дори имат име за склонността ни да забелязваме нещата около нас едва след като сме решили, че са важни: „Честотна илюзия“. Класическият пример в научната литература са хората, които виждат червени коли навсякъде, след като са решили да си купят — познахте — червена кола. Брезинаитът и хаидеитът са специални – не на последно място защото са много, много проводими. Вероятно дори свръхпроводници. Тоест, електричеството може да премине през тях без съпротивление.

Свръхпроводниците са ключови компоненти в широк набор от съвременни технологии, като компютърни чипове и медицински инструменти. Не без причина човешките учени създадоха брезинаит и хаидеит. Така че би имало смисъл извънземна цивилизация да създаде и тези минерали. Интелигентният живот, независимо дали е на тази планета или по средата на галактиката, работи със същите природни елементи и същите закони на физиката. Това не означава, че брезинаитът и хаидеитът идват само от лаборатории. Разбира се, те не се срещат естествено на Земята – ние трябва да ги произвеждаме. Но те могат да се появят естествено някъде другаде в галактиката.

С други думи, брезинаитът и хаидеитът, падащи от небето, не са непременно доказателство за извънземни. Но Ембейд смята, че брезинаитът и хаидеитът са толкова странни – с техните уникални формули и наслояване – че има голям шанс да се произвеждат винаги. Добър шанс, тоест всички брезинаити и хаидеити в галактиката да идват от лаборатории — независимо дали нашите лаборатории или лабораториите на някоя извънземна цивилизация.

„Генезисът на тези метеоритни минерали може да изисква [един] контролиран и сложен процес, който не се среща лесно в природата“, пише Ембейд. Може би. Рави Копарапу, експерт по изследване на техносигнатурата в Центъра за космически полети Годард на НАСА в Мериленд, казва пред The ​​Daily Beast, че имаме нужда от много повече данни, преди да започнем да правим смели твърдения за брезинаит и хеидеит. „Правдоподобността е стабилна само когато се провеждат допълнителни експерименти и се проверява независимо, че те не са естествени.“ Учените трябва да проучат пространството за доказателства за някакъв естествен процес, който въвежда хром, желязо, сяра и титан и извежда, да речем, хаидеит. Те трябва да търсят доказателство, че природата не може сама да направи брезинаит или хаидеит.

„Ако бъдат направени много опити и тази хипотеза все още не е фалшифицирана, тогава може да започнем да се питаме за възможността тези минерали да са направени от промишлени процеси – с други думи, че те са техносигнатури“, казва Джейкъб Хакк-Мисра, астробиолог от Космическият научен институт Blue Marble в Сиатъл пред The Daily Beast. Ако случаят е, че брезинаитът и хаидеитът са изключително синтетични, изводът е ясен. Всеки метеорит, който намерим, който съдържа брезинаит или хаидеит, не е естествена космическа скала. Това е фрагмент от извънземна технология – по-конкретно „изоставена технология“, според Ембейд. Останки от отдавна несъществуващи космически кораби или сонди.

Не е трудно да си представим как тази извънземна технология може да е пристигнала на Земята. Поне една сонда или друг кораб е пътувал до слънчевата система потенциално преди милиони или милиарди години и в един момент е загубил мощност и е бил уловен от гравитацията на слънцето или една от няколкото планети, които вече са в орбита. Този космически кораб може да се е разпаднал и да е разпръснат на много парчета в системата. Някои от тези парчета падат на Земята като метеорити.

Ако това звучи странно, помислете, че наскоро един много странен, лъскав, продълговат обект с размерите на крайцерски лайнер, влезе в слънчевата система, след това изчезна толкова бързо, колкото пристигна. Оумуамуа, както стана известен обектът, не прилича на нищо друго, което някога сме наблюдавали. Поне един виден учен от Харвард смята, че това може да е извънземен кораб. Ако Оумуамуа е непокътнат извънземен кораб, тогава всички тези метеорити, съдържащи брезинаит или хаидеит, може да са това, което е останало от някое по-нещастно превозно средство – такова, което се е разпаднало на парчета по време на дългото си пътуване. Това е вълнуваща история. Може би твърде вълнуващо, за да бъде правдоподобно.

По-скучното обяснение може да е много по-вероятното – че брезинаитът и хаидеитът се срещат естествено някъде в необятния космос. А метеоритите, съдържащи минералите, са просто скали, а не древни останки от разбит извънземен космически кораб. Дори ако Ембейд греши, като защитава брезинаита и хаидеита като възможни техноподписи, сърцето му може да е на правилното място. Тъй като разбирането ни за вселената се разширява и споделеното ни убеждение, че човешкият вид е специален, получава дълго необходима проверка на реалността – все повече и повече учени стигат до идеята, че извънземните вероятно са там, някъде, под една или друга форма. Математиката е проверена. Само в нашата галактика има 100 милиарда звезди. И потенциално има трилиони галактики в допълнение към нашата. Умножете двете и ще получите общо население от звезди някъде в близост до 1 000 000 000 000 000 000 000 000. Ако други галактики са като нашата, повечето от тези звезди имат поне една планета с размера на Земята. Това са много планети. Много потенциално мокри и топли скали, подобни на нашите, които биха могли да развият живот. Екип от учени това лято започна да изготвя нов, по-обширен списък с потенциални техносигнатури. Списъкът не включва свръхпроводящи части от някои изоставени извънземни кораби. Но може би трябва.

източник: megavselena.bg

Ако тази статия Ви харесва, помогнете ни да я популяризираме чрез бутончетата за споделяне отдолу.

Благодарим Ви! 

Последвайте ни във Facebook

Оставете коментар

Писането на кирилица е силно препоръчително.

Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат обидни или нецензурни изрази, които представляват явна или скрита реклама и които преценим за неподходящи по някаква друга причина.

Моля, обърнете внимание, че коментарите не са начин за връзка с нашия сайт. В случай, че искате да се свържете с нас, моля ползвайте за това секцията Контакти.