Два от островите на Индонезия изчезнаха

Два необитаеми острова в индонезийската провинция Южна Суматра напълно изчезнаха под водата в резултат на покачване на морското равнище, причинено от глобалното затопляне. Това съобщава днес в. „Стрейт таймс“, цитирайки данни на местната организация „Форум за околната среда“, предадоха БТА и ТАСС.

,,Островите Бетет и Гундул сега се намират на отметка 1-3 метра под морското равнище“, заяви ръководителят на тази неправителствена структура Хайрул Собри.

,,Ако не се предприемат спешни действия, под заплаха от изчезване се намират още четири острова в състава на тази провинция“, предупреди експертът. Той отбеляза, че един от тези острови, Салах Намао, все още е обитаем, макар че от 1990-те години местните жители постепенно започнаха да го напускат, включително поради покачването на морското равнище. По думите му на изчезналия вече остров Бетет преди е имало национален природен резерват, получил признание от ЮНЕСКО.

Индонезия е разположена на най-големия в света архипелаг, с близо 18 хиляди острова.

инфо: novini.bg

Вижте още:

Почти 60 хиляди самоубийства заради глобалното затопляне

Глобалното затопляне може да e двойно по-топло от прогнозираното

Океаните ще станат още по-сини заради глобалното затопляне

Експерт: С политическа цел се лансира тезата, че затоплянето е нещо лошо

Ако тази статия Ви харесва, помогнете ни да я популяризираме чрез бутончетата за споделяне отдолу.

Благодарим Ви! 

Последвайте ни във Facebook

 

Оставете коментар

Писането на кирилица е силно препоръчително.

Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат обидни или нецензурни изрази, които представляват явна или скрита реклама и които преценим за неподходящи по някаква друга причина.

Моля, обърнете внимание, че коментарите не са начин за връзка с нашия сайт. В случай, че искате да се свържете с нас, моля ползвайте за това секцията Контакти.