Десет неразкрити мистерии от Древен Египет

пирамиди

Древeн Египет продължава да омагьосва въображението, откакто за първи път бяха почистени пясъците от Великия Сфинкс. През последните два века Египет си остава мания за археолози и историци.

Въпреки това, въпреки многобройните археологически разкопки и изследвания, все още има много неща, които не разбираме и не знаем за древната страна. Някои от най-големите открития на древния свят все още лежат покрити под пясъците на Египет, чакащи да бъдат разкрити.

Ето десетте все още нерешени най-известни мистерии на древен Египет:

10. Изгубеният Лабиринт

1

Преди 2,500 години в Египет е имало огромен лабиринт, който според думите на хора, които са го виждали, по величие “надминава дори пирамидите”.

Това е била масивна сграда на два етажа. Вътре е имало невероятния брой от 3000 отделни стаи, всичките обаче, свързани помежду си чрез лабиринт от пасажи, толкова сложни, че никой не е можел да намери пътя си без водач.
Отдолу е имало подземно ниво, което е служило като гробница за царете, а сградата е завършвала с масивен покрив, изработен от един единствен гигантски камък.

Много древни писатели са описали от първа ръка лабиринта, твърдейки че са го виждали, но 2500 години вече никой не знае къде е. Това, което е открито е вероятно част от лабиринта, само неговата основа. Огромно 300-метрово каменно плато, което някои смятат, че някога е било основата на лабиринта.

През 2008 г. екип от специалисти сканира платото и открива, че отдолу се вижда подземен лабиринт, точно като описания от древните автори. Досега обаче, все още никой не го е изкопал и не е стъпил навътре. Докато някой не влезе в лабиринта, няма да знаем със сигурност дали наистина е намерено най-голямото археологическо чудо на Египет.

9. Неизвестната кралица на Египет

египет

 

През 2015 г. археолози се натъкнали на гробницата на жена, която била погребана сред големите пирамиди на старото кралство на Египет. В гробницата й има надписи, които я наричат “съпругата на царя” и “майката на царя”.

Преди 4500 години, когато тази жена е била жива, тя е била един от най-важните хора на планетата и е имала по-голяма власт от всяка друга жена в държавата. Днес никой няма представа коя е тя.

Morkadis

Историците я нарекоха Кентакауес III (Khentakawess III), като предполагат, че е дъщеря на кралица Khentakawess II. Те вярват, че тя може да е била съпруга на фараон Неферефре и майка на фараона Мекахур – но това не е доказано. Учените просто предполагат, защото няма нищо за нея, което някога да е намерено.

Някога е била невероятно могъща жена, но днес тя е просто загадка.

8. Сфинксът от Израел

свинкс

През 2013 г. в Тел Хазор, Израел, археолозите откриват нещо, което никога не биха предполагали, че ще намерят толкова далеч от Египет: 4000-годишен египетски сфинкс .

По-конкретно, те намерили лапите на статуята, нейната база. Останалото, както се вярва, е умишлено унищожено преди хиляди години. Но преди някой да го унищожи, сфинксът е тежал половин тон и е бил висок 1 метър.

Никой не знае какво прави египетската статуя в Израел. Единственият знак, останал е надпис на нейната основа: Цар Микеринус, името на фараон, който управлява Египет около 2500 г. пр. Хр.

Много малко вероятно е Тел Хазор да е бил завладян от египтяните. По времето на Микеринус (известен още като Menkaure), Тел Хазор е търговски център в Ханаан, между Египет и Вавилон. Това е било място от жизненоважно значение за икономическото благополучие на две от най-големите сили по това време в района.

Най-правдоподобното предположение е, че това е подарък. Ако е така обаче, не е ясно защо го е изпратил Микеринус – или пък защо някой след това го е разбил. Всичко, което наистина се знае със сигурност е, че по някаква причина някой е построил сфинкс на 1000 километра от Великия сфинкс в Гиза.

7. Мистериозната смърт на Тутанкамон

тутанкамон

Фараонът Тутанкамон е бил само на 19 години, когато умира, и никой не знае със сигурност какво се е случило. Неговата смърт е пълна мистерия – но не просто защото е бил в началото на живота си. Причината, поради която смъртта на Тутанкамон е толкова мистериозна е, че той е страдал от толкова много болести, че е трудно да се каже коя го е довършила.

Тутанкамон е бил в ужасно здраве. Той е имал малария, но в същото време е роден с много генетични увреждания. Това е причина историците да са убедени, че родителите му трябва да са били брат и сестра. Той е имал толкова генетични дефекти, че ранната му смърт е била само въпрос на време и е цяло чудо, че е достигнал до 19 години.

Тутанкамон е имал счупен череп, който отдавна е смятан от археолозите за знак, че е ударен с меч в главата.

Днес обаче има и хипотеза, че главата му е била контузена, докато тялото му е балсамирано. Не е изключена и възможността да е бил убит с удар по главата.

Той е счупил и коляното си малко преди да умре, което поражда теория, че е бил убит при катастрофа. Как обаче се е качил на колесницата остава също неясно, защото фараонът е бил толкова деформиран, че дори не е можел да стои прав, без някой да го подкрепя.

6. Скритата стая в Голямата пирамида

пирамида

Най-голямата пирамида е построена преди 4,500 години за Фараон Хуфу. Тя е масивна конструкция с височина почти 150 метра, построена с повече от 2.3 милиона каменни блока. Доскоро се вярваше, че вътре има само три помещения.

Екип от учени обаче сканира пирамидата през ноември 2017 г., за да види дали има нещо, което не е намерено. Тогава, над Голямата галерия на пирамидата бяха открити признаци, че може да има голяма скрита стая, толкова голяма, колкото и най-голямата открита стая в пирамидата.

Странното е, че древните египтяни съзнателно са построили скритата камера, за да бъде тя напълно недостъпна. Няма свързани коридори или пътеки към нея. Единственият начин, по който биха могли да сложат нещо вътре, е да запълнят камерата, докато строят пирамидата, а след това да я запечатат.
Все още не е открита вътрешността на скритата камера. Но каквото и да има там, очевидно фараонът Хуфу не е искал да види светлината на деня.

5. Мумията увита в … етруска книга

2

През 1848 г. някакъв човек купува древна египетска мумия от магазин в Александрия. След това години наред той излага на показ тази мумия, като декорация, без обаче да осъзнава колко странен е артефактът, който притежава.

След отлепване на превръзките няколко десетилетия по-късно, учените откриват нещо много необичайно. Мумията е обвита в страници от някаква книга, която не е написана на египетски език. Необходими са години на разследване, за да се разбере на какъв език е написана книгата. Днес се знае, че е написана на етруски език, език на също така древна цивилизация, като египетската, която някога е живяла в земите на съвременна Италия. Това е език, за който знаем малко. Думите, увити около тази мумия, съставляват най-дългия етруски текст, който някога е намиран.

Все още има много въпроси, останали без отговор. Все още не се знае какъв е текстът. Разчетени са само няколко думи, които изглеждат като дати и имена на богове, и отвъд това може само да се спекулира какво означава това или защо някой ще го увие около мъртво тяло в Египет. Какво прави етруска книга в Египет?

4. Барелефът от Дендера

египет 1

На стената на храма в Дендера, Египет, има огромен барелеф, показващ много странно изображение. Това е змия в огромна топка от огън, излизаща от лотусов цвят, докато се държи от стълб с човешки ръце.

Това е странна картина – но не само защото стълбът има ръце. Тази част от картината изглежда точно като модел на Круксова тръба, вид ранна крушка, изобретен през 19 век. Всъщност прилича толкова на крушка, че някои хора мислят, че представлява диаграма, показваща как да се направи.

Разбира се, това е от типа теории, които обикновено чувате от хора вманиачени по историческия телевизионен канал и конспирациите, но този път те имат наистина убедителни аргументи.

Стаята, в която се вижда тази картина, е единствената стая в целия храм, която не е имала лампи с горящ огън. Археолозите са открили остатъци, които показват, че египтяните са имали горящи лампи във всяка друга част на сградата, освен в тази стая. Така че, ако те не са имали ранна версия на крушка, съхранена тук, как са виждали нещо в тази стая? И ако стаята е била тъмна, защо ще си правят труда да поставят толкова сложно изображение на стената?

3. Разрушената пирамида на Джедефре

3

Пирамидата на Джедефре (Djedefre) трябваше да бъде най-високата от всички пирамиди в Египет. Джедефре не е имал ресурсите да построи най-голямата пирамида, но е направил така, че върхът на гробницата му да е малко по-висок от всички останали. Той построил пирамидата си на хълм.

По някаква причина обаче, докато всички други пирамиди в Египет все още стоят след хиляди години, само пирамидата на Джедефре е напълно унищожена. Всичко останало от нея е само основата.

Никой не е съвсем наясно какво се е случило с пирамидата, но има различни теории. Някои смятат, че Джедефре просто е умрял, преди да бъде построена по-голямата част от пирамидата му и в крайна сметка тя е останала в развалини.

Други смятат, че римляните са разрушили пирамидата заради камъните преди 2000 години.

Някои обаче твърдят, че египетският народ наистина е ненавиждал Джедефре – дотолкова, че да е разрушил цялата пирамида само от омраза.

2. Коя всъщност е Нефертити?

нефертити

Кралица Нефертити е легендарна, тъй като е една от малкото жени, които са управлявали Египет, при това е била изключително красива. Тя е съпруга на фараон Ахенатен, вероятно майка на фараона Тутанкамон, и се смята, че в крайна сметка е управлявала Египет сама.

И все пак, докато гробниците на други фараони все още се извисяват над Египет и днес, никой не е намерил окончателното място за почивка на Нефертити.

Търсенето на гробницата й продължава от години. До 2018 г. археолозите са почти убедени, че са я намерили в тайната стая, скрита в гробницата на фараон Тутанкамон. През този месец обаче, след внимателно сканиране на стената, учените откриха, че там няма нищо.

Любопитно е, че не се споменава за смъртта й в египетската история. След около 12-та година от управлението на съпруга й Акханатен, всички споменавания за Нефертити спират съвсем. Някои смятат, че това е така, защото тя е станала фараон и вече е с различно име, но не всички се съгласни с подобна теория.

Според д-р Джойс Тидсли, най-простото обяснение е, че Нефертити изобщо не е фараон. Той смята, че през 20-те години на ХХ век хората преувеличават ролята на Нефертити, защото скулптурата на лицето й става известна и те просто искат тази древна красавица да бъде много популярна. Според д-р Тидсли, обяснението е просто. Не знаем какво се е случило с Нефертити, защото тя просто не е била толкова важна за историята.

1.Изчезналата земя Пунт

4

Древните египетски писания са пълни с препратки към място, наречено Пунт. Това е било древно африканско царство, богато със злато, слонова кост и екзотични животни. И трябва да е било изключително мощна военна сила, едно царство заслужаващо уважението на египтяните, които са го наричали “Божията земя”.

Няма никакво съмнение, че Пунт е съществувал. Има многобройни споменавания за това царство в древните писания. Има дори рисунка на кралицата на Пунт в древен египетски храм. Но независимо от това колко мощно и колко важно е било това място, никога не е намерено и никой не знае къде е било.

Единствените следи, които имаме от Пунт са артефактите, които египтяните са запазили. Учени са проучили мумифицираните останки от два бабуина, които египтяните са получили в дар от Пунт и са открили, че поне бабуините са дошли от района на съвременната Еритрея или Източна Етиопия. Но не се наемат да твърдят, че там е било и царството Пунт, макар това откритие да дава някаква отправна точка. И ако някога руините на царство Пунт бъдат намерени, няма съмнение, че те ще отворят съвсем нова страница от древната история, която ще помогне да разкрием още по-добре миналото си.

инфо: megavselena.bg

Вижте още:

Учени откриха мумия на хуманоидно извънземно в поза свързвана с Древен Египет

Проклятието на фараоните ли успява да опази гробницата и саркофага на Тутанкамон

Това са най-странните места в България, обвити в мистерии

11 мистерии около емблематични забележителности и произведения на изкуството

А вие знаете ли легендата за мумията?

За още интересни новини харесайте страницата ни във Facebook  тук

Оставете коментар

Писането на кирилица е силно препоръчително.

Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат обидни или нецензурни изрази, които представляват явна или скрита реклама и които преценим за неподходящи по някаква друга причина.

Моля, обърнете внимание, че коментарите не са начин за връзка с нашия сайт. В случай, че искате да се свържете с нас, моля ползвайте за това секцията Контакти.