Десет факта, които ще променят мнението ви за хората от Каменната ера (част 1)

неандерталци

Хората от Каменната ера са източник на много заблуди в нашето съвремие. Според повечето от нас, те са просто диваци живеещи в пещери и използващи камъни, за да ловуват и да се бият помежду си.

И все пак става въпрос за един доста дълъг период в човешката история. Каменната ера е период започнал преди около 3.3 милиона години и продължил до към 3300 година преди Христа.

Редица съвременни находки от това време разкриват по-различен поглед и неща, които може и да ви изненадат за хората от Каменната ера. Ето десет от тях.

1. Каменните инструменти

2

При разкопки през 2017 г. северозападно от Тел Авив са открити стотици каменни инструменти на дълбочина от около 5 метра. Инструментите са направени от сръчни ръце преди  около 500 000 години. Производителите са били от ранните хора, известни като Homo erectus.

Археолозите смятат, че този района в днешен Израел е бил нещо като рай за хората от Каменната ера. Там е имало река с чиста вода, много растения и изобилна храна – изобщо всичко необходимо, за да съществуват хората.

Най-добрата находка на археологическата площадка обаче е фактът, че там се е намирала „фабрика“ на хората от Каменната ера за производство на инструменти. Каменоделци са нахлузвали кремък в крушовидни ръчни брадви, с които са копаели корени за храна или са клали животни.

Откритието е в неочаквано добро и запазеното състояние, а количествата намерени инструменти са впечатляващи. Това откритие дава възможност да се научи много за начина на живот на Homo erectus.

2. Хората от Каменната ера са произвели първото вино

3

Към края на Каменната ера, живеещите на територията на съвременна Грузия хора са произвеждали вино. През 2016-2017 г. археолози са намерили делви от 5400 г. преди Христа, които променят историята на виното.

В село Гадахрили Гора в Грузия са намерени съдове, които са дали положителен резултат при тестване за винена киселина, свидетелстваща за това, че в тях са съхранявали вино. Според учените, гроздовият сок естествено е ферментирал при топлия климат на Грузия.

Изследователите са били любопитни да разберат, дали древните хора са пиели червено или бяло вино и са изследвали остатъците от напитката. Те са имали жълтеникав цвят, което говори по-скоро, че виното е било бяло. Многобройните съдове с голям обем, които са били намерени там свидетелстват, че хората вече са произвеждали вино от дълго време, според археолозите вероятно от около осем хиляди години.

Morkadis

3. Хората от Каменната ера са имали зъболекари

4

В планините на северната част на днешната италианска провинция Тоскана е работел зъболекар, приемал пациентите си преди около 13 000 години.

Там са намерени два зъба, които показват дентална процедура, която всеки модерен зъболекар би разпознал – наличие на пломби. Трудно е да се каже, дали древният зъболекар е използвал болкоуспокояващо средство, но белезите върху емайла на зъбите са причинени от остър инструмент. Най-вероятно от камък, с който той е разширявал кухината, като е изстъргвал разложената зъбна материя.

Следващото откритие е изненадващо. Практикуващият зъболекар от Каменната ера е подготвял пълнеж от вид битум, смесен с растителни влакна и косми. Битумът е естествен катран и древните хора са го използвали за да правят водоустойчиви някои неща, като кошници и керамика, например.

Тук той за първи път е открит като използван за пломба и пълнеж на лекуван зъб. Никой не може да обясни достатъчно точно защо космите и влакната стават съставки за зъбни пломби. Италианските резци остават единствените два примера за тази процедура, но вероятно тя е била използвана от повече хора, не само от древния зъболекар живял в днешна Тоскана.

4. Хората от Каменната ера са имали къщи

Познанията на повечето от нас казват, че древните хора в Каменната ера са живеели в пещери. Това разбира се е вярно, но отчасти, много от хората са живеели и в нещо като землянки. Напоследък в Норвегия бяха открити редица селища на древни хора. В тях къщите са имали основа от камъни вкопана в земята и отгоре пръстен от камъни, над който е имало стени и покрив от кожи.

Този вид землянки са били строени в земите на днешна Норвегия преди около 11 000 години. Този вид къщи говорят за уседналост, която е станала възможна след края на Ледената епоха, когато хората са се установили на едно място, където земеделието се развива и ги изхранва, а те не е трябвало да следват миграцията на животните.

Някои от къщите-землянки са имали доста голяма площ – 40 м2 и вероятно в тях са живеели няколко семейства. Най-интересното откритие на археолозите за тези къщи обаче е, че те са били използвани от много поколения. Понякога са били изоставяни и след години отново населвани. Някои от откритите къщи в Норвегия са били обитавани в продължение на стотици години.

5. Хората от Каменната ера не са се кръвосмешавали

5

Това, което е спасило хората като вид е ранното осъзнаване, че кръвосмешението е нещо, което не води към добро. През 2017 г. археолози намират доказателство за това в костите на праисторически хора от Каменната ера.

В Сингур, източно от Москва са намерени скелети на хора, починали преди 34 000 години. Генетични анализи показват, че това общество се е държало като съвременна група хора, когато си избирали партньор.

Всички анализи на двойките от Сингур показват почти липсваща роднинска връзка. Очевидно ловните племена отпреди 34 000 години са търсели партньори извън собственото си семейство и най-често от други племена.

Наред с това, намерените скелети в Сингур показват, че церемонии са съпътствали живота на древните хора – церемонии при сватби и погребения. Вероятно това са най-ранните церемонии в живота на хората. За разлика от Homo Sapiens, ДНК изследвания на кости на неандерталци показват, че при тях кръвосмешeнието е било нещо нормално.

инфо: megavselena.bg

Вижте още:

Череп на неандерталец с дупка от куршум?

Наистина ли космически сблъсък е погубил мамутите?

Мистериозната цивилизация Жанг Жунг

9 открития, които все още нямат пълно обяснение

За още интересни новини харесайте страницата ни във Facebook  тук

Оставете коментар

Писането на кирилица е силно препоръчително.

Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат обидни или нецензурни изрази, които представляват явна или скрита реклама и които преценим за неподходящи по някаква друга причина.

Моля, обърнете внимание, че коментарите не са начин за връзка с нашия сайт. В случай, че искате да се свържете с нас, моля ползвайте за това секцията Контакти.