Дивата природа в района на Чернобил започва да се възстановява

Появиха се още доказателства, че дивата природа отново е активна в Чернобилската зона за изключване (ЧЕЗ) в Украйна, три десетилетия след най-известната ядрена катастрофа в света.

Едномесечно проучване от екип от Университета на Джорджия, САЩ, съобщава за срещи с 10 вида бозайници и пет вида птици в района на атомната централа Чернобил, включително рядко срещаната евразийска видра.

„Тези животни бяха снимани, докато се хранят с риба на брега на реките и каналите в ЧЕЗ,“ казва екологът Джеймс Бийзли.

„Видяхме доказателства за разнообразие от диви животни в ЧЕЗ и при нашите предишни изследвания, но това е първият път, когато видяхме белоопашати орли, американска норка и речна видра пред нашите камери.“

Водещият изследовател Питър Шлихтинг казва, че предишни проучвания съобщават, че дейностите по очистване могат да свържат различни хранителни мрежи, но учените не са сигурни как се случва това.

Евразийска видра закусва в района на Чернобил. UGA

В новото проучване труповете на рибите са били поставени на брега на откритите води на река Припят и край близките напоителни канали, имитирайки естествената активност, която се проявява, когато течения транспортират мъртви рибни трупове до брега.

В рамките на една седмица 98% от поставените риби са били консумирани от мършояди.

„Това е висок процент и предвид факта, че всичките трупове на риби са били консумирани от сухоземни или земноводни видове. Това показва, че движението на хранителните ресурси между водните и сухоземните екосистеми се среща по-често, отколкото предполагахме,“ казва Бийзли.

„Склонни сме да мислим за рибата и другите водни животни, като за пребиваващи във водната среда. Това изследване показва, че ако определено количество умряла риба бъде изхвърлена на брега има група земни и земноводни животни, които пренасят тази водна хранителна среда на сушата“.

Екипът сравнява активността на „чистачите“ по реката с активност на „чистачите“ по каналите, като оценява параметрите, включително процента на консумираните трупове и колко бързо се консумират; броя на видовете, които са се появили; и колко често всеки вид е бил срещан.

Ефективността на прочистването е по-висока в реката, тъй като повърхността на бреговата линия увеличава видимостта на рибните трупове, което ги прави по-лесни за намиране. Въпреки това, както се предвиждаше, богатството от видове „чистачи“ е по-високо в каналите.

„Много бивши селскостопански райони в ЧЕЗ са били напоявани чрез използването на тези малки канали“, казва Бийзли. „Повечето от тях все още съдържат вода, но те са обрасли с растителност, която осигурява покритие за дивата природа, така че те се използват от по-широк спектър от видове.“

Morkadis

Територията на Чернобилската зона на изключване около атомната електроцентрала Чернобил, обхваща около 2600 квадратни километра.

инфо: megavselena.bg

Вижте още:

Съветският съюз е скрил ядрен инцидент, по-лош от Чернобил

НАСА бере чернобилски гъби

Чернобил: Уроците

Ядрени инциденти, по-тежки от Чернобил (ВИДЕО)

Ако тази статия Ви харесва, помогнете ни да я популяризираме чрез бутончетата за споделяне отдолу.

Благодарим Ви! 

Последвайте ни във Facebook

Оставете коментар

Писането на кирилица е силно препоръчително.

Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат обидни или нецензурни изрази, които представляват явна или скрита реклама и които преценим за неподходящи по някаква друга причина.

Моля, обърнете внимание, че коментарите не са начин за връзка с нашия сайт. В случай, че искате да се свържете с нас, моля ползвайте за това секцията Контакти.