Днес е пикът на метеорния поток Южни Делта Аквариди

падащи звезди

В очакване на един от най-зрелищните небесни спектакли – максимума на метеорния поток Персеиди през август, астрономическите ентусиасти могат да „подгреят“ с по-скромния „звездопад“ Южни Делта Аквариди, пише в. „Дейли мирър“.

Макар да не поднася впечатляващо зрелище като прочутите Персеиди или декемврийските Джеминиди, метеорният поток Южни Делта Аквариди също радва поклонниците на небесните фойерверки, особено в предстоящия си максимум.

Звездопадът се вижда най-добре в южното полукълбо, но може да бъде наблюдаван и в северното.

Метеорният поток Южни Делта Аквариди обикновено е активен между 12 юли и 23 август. Пикът му ще бъде на 27 и 28 юли. При добра видимост поклонниците на небесните спектакли могат да наблюдават около 20 падащи звезди на час.

Радиантът на метеорите от този поток (привидната точка, от която се появяват) се намира в съзвездието Водолей в близост до една от най-ярките му звезди, Делта Водолей, откъдето произхожда и наименованието му.

инфо: novini.bg

Вижте още:

Метеорологичните рекорди, които ще ви изумят

Метеоритите, които промениха човешката история

Учени: Удар с метеорит ще има, единственият въпрос е кога…

Най-популярните вярвания и суеверия за метеорите

За още интересни новини харесайте страницата ни във Facebook  тук

Оставете коментар

Писането на кирилица е силно препоръчително.

Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат обидни или нецензурни изрази, които представляват явна или скрита реклама и които преценим за неподходящи по някаква друга причина.

Моля, обърнете внимание, че коментарите не са начин за връзка с нашия сайт. В случай, че искате да се свържете с нас, моля ползвайте за това секцията Контакти.