Днес се разминаваме с гигантски астероид

астероид

Днес край Земята ще мине огромен астероид и то на разстояние, смятано потенциално опасно за евентуален сблъсък, съобщи The Science Times. Диаметърът на небесното тяло е 1 километър, а скоростта, с която се движи – 14 километра в секунда, пише „Новинар“.

Астероидът носи названието 1999 FN53, открито е през 1999 година и е един от най-големите обекти, които минават опасно близо до нашата планета. Учени вече очертаха какво би се случило с нас, ако небесният пътник ни удари. Според Бил Непър, професор по астрономия от университета Бъкингамшир във Великобритания, в случай на сблъсък, това би довело до гибелта на 1.5 милиарда души.


„Ако падне в океан, това ще предизвика изхвърляне на газове в стратосферата и ще увреди озоновия слой“, твърди ученият, предаде „Всеки ден“. Това обаче е хипотеза, тъй като астероидът едва ли ще ни удари. Според НАСА той не влиза в списъка на потенциалните опасности за планетата ни, при които шансът за удар е 1 на 9 милиона.

През 2015 година близо до земята ще мине още един астероид, наименованието му е Икар, а неговата скорост е три пъти по-висока, отколкото на FN53.

инфо: pik.bg

Вижте още:

НАЙ-ГОЛЕМИТЕ КОСМИЧЕСКИ СЪБИТИЯ ПРЕЗ 2014 ГОДИНА

Ако тази статия Ви харесва, помогнете ни да я популяризираме чрез бутончетата за споделяне отдолу.

Благодарим Ви! 

Последвайте ни във Facebook

Оставете коментар

Писането на кирилица е силно препоръчително.

Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат обидни или нецензурни изрази, които представляват явна или скрита реклама и които преценим за неподходящи по някаква друга причина.

Моля, обърнете внимание, че коментарите не са начин за връзка с нашия сайт. В случай, че искате да се свържете с нас, моля ползвайте за това секцията Контакти.