Доц. Гломб: Силата на коронавируса отслабва

pixabay.com

Заразността се смали, ако в началото са се заразявали 70-80% от хората, то сега се заразяват 40-50%. Това е така според научните публикации, но ние трябва да сме по-бързи от вируса и да се ваксинираме. Това заяви доц. Любомира Николаева – Гломб от НЦПЗБ в ефира на Нова телевизия.

„Още като се чу, че има нов вариант – ние започнахме да го търсим. Има малко проби и още не можем да кажем как е разпределен. Около 2/3 от пробите са с британския щам. Би ни учудило, ако британския щам не беше засечен у нас. Знаем колко е голяма популацията ни там. Търсим южноафриканския и бразилския вариант – но не са засечени засега“, каза тя. По думите ѝ, ако си спазваме мерките, то не трябва да се притесняваме.

„Още не е установен критичният праг на антителата, под който човек се заразява“, добави специалистът.

Тя бе категорична, че се работи по коригирането на ваксините, за да обхванат и новите варианти. „Въпрос на 6-7 седмици е да се адаптира ваксината. Няма да се обезсмисли поставянето на ваксината, колкото повече се ваксинират хората, то толкова повече притискаме вируса до стената и не му даваме да се размножава“, обясни доц. Гломб.

„Мисля, че лека полека човечеството ще се адаптира и към този вирус“, смята още тя.

източник: novini.bg

Вижте още:

Пушачи и коронавирус: рискът от заразяване е по-малък според учени

Заразяването с коронавируса създава имунитет поне за шест месеца

Откриха мистериозен „ген в гена“ на коронавируса

Предсказан ли е коронавирусът?

Ако тази статия Ви харесва, помогнете ни да я популяризираме чрез бутончетата за споделяне отдолу.

Благодарим Ви! 

Последвайте ни във Facebook

Оставете коментар

Писането на кирилица е силно препоръчително.

Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат обидни или нецензурни изрази, които представляват явна или скрита реклама и които преценим за неподходящи по някаква друга причина.

Моля, обърнете внимание, че коментарите не са начин за връзка с нашия сайт. В случай, че искате да се свържете с нас, моля ползвайте за това секцията Контакти.