Древните пирамиди на Нубия – достоен конкурент на Египетските

пирамиди

Броят на пирамидите в древна Нубия (известна още като Каш и днешен Судан), наброява общо 223 (разположени в Керма, Напата, Нури, Нага и Мирое), което е два пъти повече от пирамидите в съседен Египет.

В древността Нубия се е конкурирала с Египет по богатство и власт и взаимно са се влияли една на друга. Подземните гробници в Нубийските пирамиди са също богато украсени, подобно на Египетските, но не всички пирамиди в Нубия са паметници на царе, което се доказва от големия им брой. И други големци на империята, особено свещеници от висок ранг също са намерили там своя последен дом.

Пирамидите на Нури

Намират се на запад от река Нил в горната част на Нубия. В тези гробници почиват 21 царе, заедно с 52 царици и първенци. Тахаря, царят на 25-тата династия е първият цар, за който е изградена гробница в Нури и това е най-голямата пирамида построена някога на това място. В Нури са също погребани царица Аманишахкето, цар Сенкаманискен, цар Аспелта и други известни първенци.

Пирамидите на Мирое

Четиридесет поколения нубийски царе са погребани в Мирое и всяка царска гробница се помещава в пирамида.

Южното гробище съдържа гробовете на трима царе, Арикакаман, Йесруваман и Калтали, както и на шест царици. Няколко стотин ярда на север, в Северното гробище са погребани още 30 царе и шест царици, наследници на тези от Южното гробище. Техните гробници, изградени под стръмни пирамиди са били ограбени в древни времена, но рисунките запазени в параклисите на гробниците, свидетелстват за това, че древните управници са били мумифицирани, покрити с бижута и положени в дървени ковчези.

По-големите гробници все още съдържат останки от оръжия, лъкове, стрели, конни хамути, дървени кутии и мебели, керамика, съдове от цветно стъкло и метални съдове, както и други неща, много от които внасяни от Египет, Гърция и Римската империя. Мирое принадлежи към най-значителните паметници от началото на цивилизацията на Африканския континент.

Кралица Бартаре (260-250 пр.н.е.) е последният монарх погребан в Мирое.

пирамиди 1

Първите нубийски пирамиди са построени на мястото Ел-Куру.

В Ел-Куру се намират гробниците на цар Каща и неговия син Пайе, пет по-ранни поколения, а също така и наследниците на Пайе.

Не е възможно да се определи точно общият брой на храмове и гробници, които днес лежат на дъното на езерото Насер, както не е възможно да се узнаят и всички тайни, които те крият. След създаването на язовира Асуан, светът никога няма да има възможност да научи за цялостното въздействието, което африканците от южната долина на Нил са имали върху развитието на древния Египет и последващите цивилизации.

инфо: sanovnik.bg

Вижте още: 

ПИРАМИДИТЕ БИЛИ ПОСТРОЕНИ С… ХЕЛИКОПТЕР?!

Ако тази статия Ви харесва, помогнете ни да я популяризираме чрез бутончетата за споделяне отдолу.

Благодарим Ви! 

Последвайте ни във Facebook

Оставете коментар

Писането на кирилица е силно препоръчително.

Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат обидни или нецензурни изрази, които представляват явна или скрита реклама и които преценим за неподходящи по някаква друга причина.

Моля, обърнете внимание, че коментарите не са начин за връзка с нашия сайт. В случай, че искате да се свържете с нас, моля ползвайте за това секцията Контакти.