Древни гърци изработили Теракотената армия

теракотената армия

Китайски учени смятат, че първите европейци са проникнали в страната 1500 години преди Марко Поло и вероятно са взели участие в строителството на Теракотената армия, пише The Independent.

Учените стигнали до тези изводи след анализ на археологични и генетични данни, получени при разкопки на територията на гробницата на първия император Цин Шъхуан, обединил Китай в единна държава.

Изследователите са открили множество артефакти с европейски произход, например фигурки на бронзови птици, изработени чрез забравена днес восъчна техника. Анализът на митохондриална ДНК е установил, че европейците са били на територията на Китай при управлението на Цин Шъхуан, оглавил страната към 221 г. пр.н.е.

Най-вероятно това са били древни гърци, които през IV в. пр.н.е. са проникнали на територията на Индия след походите на Александър Македонски.

„Сега ние смятаме, че Теракотената армия, акробатите и бронзовите скулптури, открити на мястото на разкопките, са били създадени по образеца на древногръцките скулптури и предмети на изкуството“, отбелязва археологът Хуан Сючжан.

Теракотената армия представлява комплекс от над 8000 статуи на китайски воини и техните коне в пълен размер. Паметниците са разположени до гробницата на първия император на династията Цин – Цин Шъхуан.

инфо: drevnite.com

Вижте още:

 

 

Ако тази статия Ви харесва, помогнете ни да я популяризираме чрез бутончетата за споделяне отдолу. Благодарим Ви! 

Последвайте ни във Facebook

 

 

 

Оставете коментар

Писането на кирилица е силно препоръчително.

Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат обидни или нецензурни изрази, които представляват явна или скрита реклама и които преценим за неподходящи по някаква друга причина.

Моля, обърнете внимание, че коментарите не са начин за връзка с нашия сайт. В случай, че искате да се свържете с нас, моля ползвайте за това секцията Контакти.