Древни руини, за които все още не знаем почти нищо

2

Руини, подобни на Стоунхендж, намиращи се на дъното на
езерото Мичиган

През 2007 Марк Холи сканира дъното на езерото Мичиган в търсене на останки от потънали плавателни съдове. Но вместо това, той открива руини, подобни на Стоунхендж. Холи забелязва огромни камъни, подредени в кръг.

Почти нищо не се знае относно това кой е сложил камъните там и защо. Сами по себе си те не представляват нищо особено, но са перфектно позиционирани един спрямо друг, така че да образуват кръг. Ако това е човешка дейност, то би трябвало да са поставени там преди около 6000 – 10 000 години, защото тогава районът е бил сух и е служел като дом за ловци.

Причината, поради която някои смятат, че руините са по-стари, са откритите петроглифи (изсечени изображения върху камък или скала), на които са изобразени животни, наподобяващи мастодонти. Това древно животно е изчезнало преди около 10 000 години, така че човекът, който е изсякъл изображението, би трябвало да е живял по онова време. За съжаление това е единствената известна информация за Мичиганския Стоунхендж, но тя поражда повече въпроси, отколкото отговори.

Подводните руини в Япония

1

Под водите, в близост до брега на японския о. Йонагуни се намират мистериозни скални образувания, които пораждат сериозни дебати между археолози и геолози. Тези каменни структури приличат на огромни, стъпаловидни монолити.

Освен тях, има и стени с височина до 10 метра и колони, издигащи се на 2 метра. Някои от руините имат квадратни форми, други приличат на фигури и именно това е причината, поради която много експерти смятат, че са създадени от човешка ръка.
Маасаки Кимура, който пръв открива обекта, твърди, че е открил издълбани в скалите изображения на животни и хора, както и различни символи. Той твърди, че сред формациите е различил скали с форма на замък, пътища, паметници и дори стадион. Ако това е вярно, то откритието му е нещо удивително, тъй като скалите датират от преди 10 000 години.

Други смятат, че скалните образувания са на не повече от 2000-3000 години, което също е изумително и поражда въпроса кой и защо е изградил подобно нещо. Кимура вярва, че руините са част от митичния изгубен континент Му (Лемурия).

Нан Мадол

нан мадол

 

Нан Мадол е древен град, построен върху коралов риф в Микронезия. Смята се, че това е единственият древен град, построен върху риф, но това е само началото на онова, което прави Нан Мадол толкова очарователен.

До ден-днешен не е ясно как хората, които са живели тук, са успели да построян Нан Мадол, какви инструменти са използвали, от къде са взели камъните и как са успели да вдигнат колоните, използвани за изграждането на стената.

Morkadis

Смята се, че строежът е започнал в началото на 8 или 9 век, но някои вярват, че е много преди това. Градът бил политическо и религиозно седалище на местната династия Saudeleur. Според легендите, Нан Мадол е построен от сестрите магьосници Олисихпа и Олосохпа, които използвали дракони, за да преместят масивните камъни. И все пак, това е само легенда. Само един от камъните тежи около 50 тона. Впечатляващо за хора, които не са разполагали с макари, лостове и дори метал.

В Нан Мандол нямало достъп до прясна вода и храна за обитателите, така че всичко трябвало да бъде пренасяно с лодка. Градът е изоставен през 17 век, но се използвал за специални религиозни церемонии до 19 век.

Пумапунку

Пумапунку

Пумапунку е монументален комплекс в Боливия, изграден през 6 век. Отличава се поради много причини – както исторически, така и заради самата му конструкция. Комплексът е съставен от материали, които се различават от всички останали, типични за периода на изграждане.

Скалите са изрязани перфектно и под точен ъгъл, така че да си паснат идеално като пъзел и да няма нужда от употреба на друг материал, който да ги поддържа заедно. Самото им преместване е било истински подвиг, защото някои от тях достигат до 100 тона, а в района липсвали дървета, които биха могли да се използват при пренасянето на такава тежест.

Макар да не е напълно сигурно, много експерти смятат, че Пумапунку е служил като духовен и религиозен център. През около 1000 година обектът е изоставен, но причините за това са неясни.

Джгантия

Джгантия

Джгантия е вторият най-стар религиозен комплекс в света (на първо място стои Гьобекли тепе). Мегалитният храмов комплекс е на повече от 5500 години, което означава, че е по-стар дори от пирамидите в Египет. Джгантия е разположен на средиземноморския остров Гозо (част от Малтийския архипелаг) и е част от фолклора на местните. Според техните легенди комплексът е изграден от гиганти.

Комплексът се състои от два изцяло построени храма и един недовършен. Най-южният от тях е най-ранен и най-добре запазен и датира от 3600 г.пр.н.е. Всички постройки са подредени под формата на детелина. Те предхождат откриването на колелото и металните инструменти, което прави Джгантия още по-забележителен.

Все още няма достатъчно голяма информация за комплекса. Откритите кости на животни карат експертите да смятат, че мястото се е използвало за жертвоприношения.

Таула

Таула

На испанския остров Менорка се намират мистериозните мегалити Таула, които са с височина от близо 4 метра. Съществуват многобройно теории и някои смятат, че Таула е имал религиозно или астрономическо значение. Археологът Майкъл Хоскин вярва, че обектът е бил място за провеждане на древни ритуали за изцерение.

Прието е, че мегалитите са построени от местни хора, обитавали острова от 2000 г.пр.н.е, но те не са оставили никакви записки и информация относно причините, поради които са построили Таула. Самата дума „taula”означава „плоча“ на каталонски и тъй като всеки от камъните има плоска плоча на върха си, много експерти смятат, че оттам е произлязло и името на обекта.

инфо: iskamdaznam.com

Вижте още:

Подземният град Деринкую крие много тайни

Карнакският мегалитен комплекс – космическа мистерия и древна мъдрост?

Нан Мадол – най-голямата тайна на археологията

10 доказателства за развити древни цивилизации

За още интересни новини харесайте страницата ни във Facebook  тук

Оставете коментар

Писането на кирилица е силно препоръчително.

Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат обидни или нецензурни изрази, които представляват явна или скрита реклама и които преценим за неподходящи по някаква друга причина.

Моля, обърнете внимание, че коментарите не са начин за връзка с нашия сайт. В случай, че искате да се свържете с нас, моля ползвайте за това секцията Контакти.