Една история от „Аушвиц“ – „Менгеле и седемте джуджета“

8

Въпреки жестоките експерименти, семейство Овит виждало Менгеле като свой спасител

„Снежанка“ на „Дисни“ вече 80 години радва малки и големи. Оказва се, че анимацията е успяла да завладее и един не малко известен лидер от миналото – Адолф Хитлер.

Той толкова харесвал историята за Снежанка и седемте джуджета, че дори имал цветни картини на джуджета, пише британският „Телеграф“.

Години след краха на Третия райх става ясно, че Фюрерът дори е получил заснет специално за него филм със седем джуджета.

В него обаче няма Снежанка, а само „джуджета“ от семейство Овит и една „зла вещица“ в лицето на Йозеф Менгеле.

Овит били румънско семейство от селце в Трансилвания

Самсон Айзък Овит, уважаван равин, който страдал от нанизъм, се жени два пъти. От двата си брака той има десет деца, седем от които също наследяват заболяването, което спира растежа и прави хората „джуджета“.

След като бащата умира, за да се издържа семейството, започва да изнася театрални и музикални представления.

Розика, Францика, Аврам, Фрида, Мики, Елизабет и Перла създават „Трупата на лилипутите“, а техните сестри, които не страдат от нанизъм – Сара, Лея и Ари, пътуват навсякъде с тях и им помагат с костюмите и реквизита.

Необичайното семейство остава в историята като първата самостоятелна трупа от малки хора.

През 1944 г. Овит се оказват на неправилното място в неправилното време

Те имали представление в Унгария, когато нацистите ги залавят. На 12 май същата година цялото семейство е депортирано в „Аушвиц“, където започва истинската история на „седемте джуджета“.

Още с пристигането им в лагера, прочутият със своите ужасяващи експерименти Менгеле е известен. Когато вижда необичайното семейство, лекарят грейва от щастие, разказват записки от това време.

9

Morkadis

Менгеле бил доста заинтригуван от „джуджетата“

и по-специално от жените в семейството. Смята се, че имал силно привличане към Фрида. Въпреки че на практика лекарят спасява живота на всички от семейство Овит, експериментите и тестовете, които осъществява върху тях, остават напълно неприемливи и крайно нехуманни.

Най-страшни бяха гинекологичните експерименти. Инжектираха неща в матките ни, вземаха ни кръв, дълбаеха в нас. Невъзможно е да опиша с думи нетърпимата болка, която изпитвахме и продължаваше дни след всеки експеримент“, пише след години Елизабет Овит.

Идва момент, в който асистентите на Менгеле отказват да участват повече в експериментите, защото според тях са твърде жестоки.

Извличаха течност от гръбначния ни стълб. Скубеха косите ни и точно когато бяхме на крачка от изпадане в безсъзнание, започваха същинските тестове на мозъка, носа, устата и ръцете. Всичко се документираше старателно и дори имаше илюстрации“, спомня си Елизабет.

Менгеле заснема филм специално за Хитлер,

знаейки за възхищението му към джуджетата от „Снежанка“. Във филма семейството пее немски песни и танцува специално за Фюрера.

Лекарят не успява да се сдържи да запази тези специални хора само за себе си, затова организира представление, на което да ги представи на приятели. Един ден той пристига при Овит заедно с гримьор и фризьор и връща надеждата им, че може би отново ще се качат на сцената, за да пеят и танцуват.

Тази надежда бързо умира, след като Менгеле ги нарежда на сцената като на изложение и им заповядва да се съблекат чисто голи пред най-известните и уважавани нацистки лидери в Германия по това време.

Оказва се, че целта на представлението е била просто да се покаже нагледно колко нисша и деформирана е еврейската нация.

В очите на семейството обаче Менгеле е спасител,

тъй като на няколко пъти, когато идва техният ред да умрат, лекарят ги спасява, изпращайки ги в лабораторията.

Повечето от членовете на семейството не са вярвали, че ще успеят да излязат от „Аушвиц“ живи, но през 1945 г., когато лагерът е освободен, Менгеле събира своите записки и избягва, а Овит се спасяват.

По-късно Перла Овит, която живее най-дълго (умира през 2001 г. ), разказва за ужасите от лагера, но въпреки това не крие благодарността си към Менгеле.

Ако съдиите ме бяха питали дали трябва да бъде обесен, бих им казала да го пуснат. Бях спасена от милостта на Дявола. Господ ще даде на Менгеле това, което му се полага“, казва тя.

инфо: vesti.bg

Вижте още:

Това е Ангела на Аушвиц! Тя спаси стотици жени от мъчителна смърт

Жестоките експерименти на нацистите върху живи хора

10 от най-злите нацисти, за които вероятно не сте чували

Наследниците на Третия райх

За още интересни новини харесайте страницата ни във Facebook  тук

Оставете коментар

Писането на кирилица е силно препоръчително.

Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат обидни или нецензурни изрази, които представляват явна или скрита реклама и които преценим за неподходящи по някаква друга причина.

Моля, обърнете внимание, че коментарите не са начин за връзка с нашия сайт. В случай, че искате да се свържете с нас, моля ползвайте за това секцията Контакти.