Една от най-запазените мумии на всички времена – Хуанита

мумия

Една от най-добре запазените мумии и несъмнено една от мумиите с най-интересна история е Хуанита, която се намира в музей Арекипа, Перу.

Тъмната ѝ коса е почти изцяло запазена, а по кожата на ръцете ѝ почти не се забелязват следи от разлагане.

Учените са установили, че тялото на мумията е на момиче на възраст между 12 и 15 години, което е принесено в жертва на боговете на инките.

Преди смъртта си Хуанита

най-вероятно дълго време е водела съвсем обикновен начин на живот, но последните ѝ месеци определено са били по-различни.

Чрез ДНК тестове от добре запазената коса на момичето учените са успели да разберат как е живяло преди смъртта си и дори са успели да разберат каква е била специалната му диета.

Тестовете показват, че Хуанита е избрана около година преди самото ѝ принасяне в жертва. След като се превръща в избраница на инките тя драстично променя храненето си – вместо основно да се храни със зеленчуци, тя започва да приема високо протеинова храна, кока и алкохол.

С годините инките са успели да открият перфектната комбинация от опиати, които да приспят жертвата на боговете завинаги. Въпреки че археолозите смятат, че при настъпването на смъртта на Хуанита тя е била доста опиянена, по това време инките още не са били открили „приспивателното“.

Младото момиче е убито със стрела в черепа, която е предизвикала кръвоизлив в мозъка и е довела до смъртта му.

мумия 1

Хуанита умира някъде между 1450 и 1480 г.

и в продължение на повече от 500 години лежи в своя гроб в Андите, близо до вулкана Ампато. Открита е през септември 1995 г. от антрополога Джоан Рейнхард и неговия партньор Мигел Зарате.

Благодарение на вулканичната активност в региона ледовете в планината се разтапят и обвитото тяло на момичето, както и целият ѝ гроб се свличат надолу в планината. Студеният климат успява да запази мумията Хуанита почти недокосната от времето.

Заедно с детското телце Рейнхард и Зарате откриват и редица погребални предмети, сред които керамични изделия, раковини е малки фигурки. След Хуанита Рейнхард се връща в планината и открива още две мумии на деца – момче и момиче. Учените смятат, че двете мумии са „придружаващи жертви“ за Хуанита.

Morkadis

Тези открития ги карат да смятат, че най-вероятно в Андите лежат още стотици непокътнати детски мумии от инките.

инфо: vesti.bg

Вижте още:

А вие знаете ли легендата за мумията?

Учени откриха мумия на хуманоидно извънземно в поза свързвана с Древен Египет

Мумия на прах и мармалад от кръв – медицината през XVII век

В този булченски магазин мумия рекламира роклите

За още интересни новини харесайте страницата ни във Facebook  тук

Оставете коментар

Писането на кирилица е силно препоръчително.

Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат обидни или нецензурни изрази, които представляват явна или скрита реклама и които преценим за неподходящи по някаква друга причина.

Моля, обърнете внимание, че коментарите не са начин за връзка с нашия сайт. В случай, че искате да се свържете с нас, моля ползвайте за това секцията Контакти.