Ежедневни неща, които в миналото са можели да ви струват живота

3

Животът е пълен със странности. Хората обаче често се оплакват, без да се замислят, че има толкова много неща, за които всъщност трябва да са благодарни. Потвърждение са някои дейности, които днес приемаме за съвсем обикновени, но в миналото са можели да костват живота на някого, пише Listverse. Вижте 6 от нещата, които в миналото са предизвиквали смут и страх у хората.

1. Търсенето на работа. През 1500 г. в Англия е било незаконно да си безработен. Освен че правителството третирало хората без работа като втора класа, ги наказвало и по-сурово за извършени от тях престъпления. Най-парадоксалното било, че ако гражданин без работа искал да си потърси такава, много често се случвало той да бъде бит и унижаван от бъдещи работодатели и изпращан да си ходи обратно у дома.

2. Проблемната кожа. Днес някои кожни проблеми може да ви се струват като истински кошмар, но с малко медицинска намеса и кремове, всеки един от тях може да бъде преодолян. В миналото обаче нещата не са стояли така. За хората през средновековието една голям пъпка е можела да означава края на живота им. Поради широко разпространения страх от проказа много от хората са били обвинявани, че са болни от страховитата болест, без това да е вярно. Трябвало е да носят специално облекло, както и звънец, който да предупреждава околните за тяхното състояние. Най-ужасяващото е, че през XIV век във Франция много пациенти с тежки кожни проблеми са изгорени на клада неправомерно набедени за прокажени.

3. Ходенето на театър. Ако днес много хора ходят на театър, за да се разсеят от ежедневието и да се посмеят, то в миналото това занимание е можело да доведе до смърт. Около 1800 година театралните сцени са били известни като едни от най-опасните места в Англия. Пренаселени и с неработещи пожарни аларми, те са били истински огнен капан. Статистики сочат, че само за две десетилетия при инциденти по време на театрални постановки в Англия са загинали близо 80 души. Положението в САЩ не било по-различно. През 1903 г. в един от най-големите театри в Чикаго избухва пожар, който отнема живота на 600 човека.

4. Гласуването. Днес най-страшното нещо, с което може да се сблъскате по време на гласуване, са дългите и досадни опашки. Ситуацията е била доста по-различна през XIX век, когато само най-смелите си позволявали да излязат на улицата в изборния ден. Всички останали хора се барикадирали в домовете си, за да не бъдат „заловени“ заради своите политически възгледи. „Залавянето“ не се извършвало от полицията, а от улични банди, наети от политическите кандидати, които отвличали и измъчвали хора.

5. Купуването на подправки. Ако искате да сготвите вкусно ястие и се нуждаете от конкретна подправка за приготвянето му, всичко, което трябва да направите днес, е да отскочите до магазина и след 15 минути проблемът ви е решен. В миналото обаче намирането на подправки е коствало много повече усилия. През Средновековието те са били използвани като лекарства, а понякога дори като валута, което многократно е увеличавало стойността им. Индийското орехче например е можело да бъде намерено само на остров, наречен „Островът на подправките“, на който в продължение на няколко века се водили истински войни за притежанието на тази ценна суровина. По онова време над 6000 души загубили живота си в опит да се доберат до индийско орехче.

6. Ходенето в болница. Единственото, което са можели да гарантират американските болници през 1800 г., е било влошаване на състоянието на пациентите си. Ниската хигиена, вируси и зарази, вилнеещи в болничните помещения и ужасната храна са били неизменна част от атмосферата в лечебните заведения. Пренебрежението и некомпетентността на медицинския персонал били другият фактор, който най-често водел до фатален изход при пациентите. Голяма част от медицинските работници в лечебниците не преминавали никакво обучение, свързано с дейността, а били просто пациенти, които след излекуването си нямало къде да отидат и оставали да помагат.

инфо: expert.bg

Вижте още:

 

Ако тази статия Ви харесва, помогнете ни да я популяризираме чрез бутончетата за споделяне отдолу.

Благодарим Ви! 

Последвайте ни във Facebook

 

Един коментар
  1. emilyano Calabrezze 4 години ago

Оставете коментар

Писането на кирилица е силно препоръчително.

Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат обидни или нецензурни изрази, които представляват явна или скрита реклама и които преценим за неподходящи по някаква друга причина.

Моля, обърнете внимание, че коментарите не са начин за връзка с нашия сайт. В случай, че искате да се свържете с нас, моля ползвайте за това секцията Контакти.