Експеримент на Елън Лангер, който доказа, че старостта съществува само в нашето въображение

pixabay.com

Всички знаем, че човек е на толкова години, на колкото сам се чувства. Но едва ли някой приема тази фраза сериозно, защото са ни учили, че човек със сигурност трябва да остарее, с всички произтичащи от това не особено приятни обстоятелства. Ами ако ви кажем, че можем да откажем да остаряваме и грохваме? Известнната американска психоложка Елън Лангер доказа със смелия си експеримент, че стареенето изобщо не е задължително, ако сами не го искаме.

Д-р Елън Лангер е известна със своите революционни открития, които засягат предимно възрастните хора. През 1976 г. тя предприема изследвания в старческия дом Ардън Хаус в Кънектикът, които преобръщат съвременната геронтология.

Лангер доказва, че прекалената грижа за възрастните хора не е полезна за тях, а напротив, съкращава дните им. Понякога прекалената загриженост води човек по-бързо към смъртта, старостта и болестта. Благодарение на Лангер в науката се появи терминът „Синдром на заучената безпомощност“, който беше признат от учените по целия свят.

Но Елън Лангер не планирала да спре дотук и през 1979 г. решава да разсее останалите вековни митове за стареенето на хората. За нов експеримент Елън избира 8 мъже, чиято средна възраст била 75 години. Те се съгласили да се преместят в специално оборудвано за тях жилище в щата Ню Хемпшир, разположено на територията на бивш манастир.

Участниците в експеримента дори не можели да си представят какво ги очаква в новия дом, където трябвало да живеят няколко седмици, без да имат връзка с външния свят. От мъжете се изисквало съвсем малко – Лангер ги помолила да не взимат със себе си снимки, книги и списания, които са излезли по-късно от 50-те години.

Когато дядовците влезли в къщата, те просто онемели. В новия им дом всичко било както през далечната 1959 г. – книги на рафтовете, календари, грамофон с грамофонни плочи и дори черно-бял телевизор с миниатюрен изпъкнал екран и леща. Всичко около тях ги върнало 20 години назад, в онези дни, когато те все още бил мъже, в разцвета на силите си, току-що прекрачили прага на зрелостта.

Лангер помолила участниците в експеримента да се държат така, сякаш всъщност е 1959 г. Мъжете трябвало да си представят, че са на 50-55 години и се оказало много по-лесно, отколкото си мислите. В къщата имало изследователи, но Хелън строго забранил на асистентите си да напомнят на възрастните хора по какъвто и да е начин, че са стари.

Ако някой дядо решавал да премести стола си в друг ъгъл, трябвало да се помъчи сам или да извика наборите си за помощ. Също така, никой не смятал да им напомня да си взимат лекарствата, да следи за спазването на диети и други обичайни неща в такива случаи.

Изолацията от външния свят, пълната независимост и внимателно пресъздадената атмосфера в къщата повлияли благотворно на дядовците. Само след седмица повечето от тях имали подобрена стойка, мускулна сила, подвижност на ставите и дори добро зрение. Един от мъжете започнал да вижда по-добре с 10%, въпреки факта, че не получавал никакви специални грижи или лекарства.

Увеличила се и интелигентността на участниците в експеримента – при 5 от тях коефициентът на интелигентност към края на експеримента станал по-висок, отколкото в началото. Но най-удивителното е, че мъжете се променили и на външен вид. Когато се сравняват техните снимки преди и след експеримента, ясно се вижда, че те са … по-млади.

За пълна обективност снимките на дядовците били показани на хора, които не знаели нищо за изследванията на д-р Лангер. Всички те били сигурни, че има поне три години разлика между снимките, направени в края на експеримента и в началото, определено на началните изглеждали по-стари.

Експериментът на Елън Лангер бил признат за успешен – той доказал, че благосъстоянието на човек зависи пряко от неговата среда и моделите, който му се налагат. С други думи, ако на 70-годишна възраст човек се нарича старец и изисква подходящо отношение от другите, тогава той се чувства старец. По-добре да вземем пример от Хелън Рут ван Уинкъл, 91-годишна блогърка, която живее по-смислен живот от много млади момичета.

Ако пренебрегнете условностите и се смятате за 45-годишен до 95-годишна възраст, тогава има голяма вероятност дори последните години от живота ви да бъдат изпълнени с активност и радост и болестите да отстъпят на заден план. Самата д-р Елън Лангер се опитвала да се съобрази със своята теория и на 73 години нагледно демонстрирала опита си. През 2009 г. тя публикува книгата „Обратно на часовниковата стрелка“, която забавно разказва на всички тайните на дълголетието и здравето.

източник: iskamdaznam.com

Morkadis

Вижте още:

В Япония живеят над 80 хиляди столетници

Каква е била продължителността на живота в древността

Жалба за младост: най-странните начини за подмладяване

Стареенето се случва на три ясно разграничими етапа

Ако тази статия Ви харесва, помогнете ни да я популяризираме чрез бутончетата за споделяне отдолу.

Благодарим Ви! 

Последвайте ни във Facebook

Оставете коментар

Писането на кирилица е силно препоръчително.

Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат обидни или нецензурни изрази, които представляват явна или скрита реклама и които преценим за неподходящи по някаква друга причина.

Моля, обърнете внимание, че коментарите не са начин за връзка с нашия сайт. В случай, че искате да се свържете с нас, моля ползвайте за това секцията Контакти.