Елизабет Батори – серийна убийца или жертва на предателство?

баториКонтеса Елизабет Батори се смята за една от най-известните серийни убийци, намерили място дори в Рекордите на Гинес

Смята се, че Елизабет Батори е убила и измъчвала между 80 и 650 млади жени за периода 1585-1610 година.

През 1610 година е затворена в замък в днешна Словакия, където е останала зазидана в една стая до смъртта си след 4 години.

Страховитата история на Елизабет Батори е станала част от националния фолклор и обект на множество пиеси, книги и филми. Често пъти е сравнявана с граф Влад Цепеш, владетел на Валкирия, познат като граф Дракула и става известна като Кървавата контеса.

Но през последните години истината зад тези страховити истории е поставяна под въпрос, а някой учени твърдят, че Елизабет Батори е по-скоро жертва на политическо предателство.


Елизабет Батори е била контеса от прочутата благородническа фамилия Батори в Кралство Унгария и братовчедка на унгарския благородник Стефан Батори. На 15 години Елизабет се омъжва за Ференц Надаски, като се предполага, че това е политическо споразумение в средите на аристокрацията. Скоро след сватбата Надаски умира по време на война.
Първите данни за убийствата са от 1729 година (повече от век след смъртта й). В книгата ‘Tragica Historia’ на йезуитския учен Ласло Турокзи се казва, че Елизабет е отвличала млади, непорочни селянки от близкия град и ги е примамвала в замъка си с обещанието за добре платена работа и след това ги е измъчвала до смърт с тежки побои, парене, осакатяване, хапане, замразяване или глад. Смята се, че след това е карала робите си да източат кръвта им и да я съберат в кофи, за да се изкъпе с нея и да запази младостта си.

От тази първа публикация започват да се разпространяват всякакви слухове.На Елизабет се приписват вампирски способности и се казва, че е ухапвала жертвите си, за да пие кръвта им.

В историите на нейните серийни убийства и жестокост се казва, че са били проверени от свидетелските показания на повече от 300 свидетели и оцелели, както и веществените доказателства и наличието на ужасно обезобразени мъртви, умиращи и затворени момичета намерени по време на ареста на Батори.

Въпреки категоричните доказателства през последните десетилетия се появяват теории свързани с това, че Батори е била наклеветена с цел политическа изгода.

инфо: chudesa.net

 

Ако тази статия Ви харесва, помогнете ни да я популяризираме чрез бутончетата за споделяне отдолу. Благодарим Ви! 

Последвайте ни във Facebook  

Един коментар
  1. Райна 9 години ago

Оставете коментар

Писането на кирилица е силно препоръчително.

Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат обидни или нецензурни изрази, които представляват явна или скрита реклама и които преценим за неподходящи по някаква друга причина.

Моля, обърнете внимание, че коментарите не са начин за връзка с нашия сайт. В случай, че искате да се свържете с нас, моля ползвайте за това секцията Контакти.