Ето кога ще бъде втората Синя Луна за годината

луна

Синя Луна е названието на второто пълнолуние в рамките на един календарен месец. Явлението ще е интересно с това, че докато през март 2018 година ще има две пълнолуния, през февруари няма да има нито едно. На 31 март ще бъде втората Синя Луна за годината. Това каза в интервю за Радио „Фокус“ – Варна Свежина Димитрова, директор на ЦПЛР-Народна астрономическа обсерватория и планетариум „Николай Коперник“ във Варна.

Преди това – на 4 март, Меркурий и Венера ще бъдат на много близко разстояние една до друга, на около 1,1 градус, а на 15 март Меркурий ще бъде в своята максимална източна елонгация. Това е вторият ден в годината, когато най-близката до слънцето планета може да се види лесно и ярко на небето малко след залез.

„Вечерта между 22 и 23 април ще бъде максимумът на метеорния поток Лириди. След полунощ луната ще е залязла и няма да пречи на наблюдението на падащите звезди. Ще могат да бъдат наблюдавани около 20 метеора на час“, каза още Свежина Димитрова.

На 6 и 7 май ще бъде максимумът на звездния поток Ета-Аквариди. Ще се наблюдават между 20 и 40 метеора на час, които ще се характеризират с дългите си огнени опашки. Заради сравнително ярката луна по това време вероятно ще бъдат наблюдавани само по 2-3 метеора на час. На 9 май Юпитер ще бъде най-близо до Земята и ще се вижда много ясно.

инфо: actualno.com

Вижте още:

Тайни документи разкриват, че СССР планирали да взривят атомна бомба на Луната

Жената, приземила “Аполо 11” на Луната

Учени откриха, че Луната е имала атмосфера преди 3 млрд. години

През 2050 година ще се родят първите деца на Луната

Уфологът Джордж Греъм: Луната е завладяна от извънземни, НАСА си мълчи

За още интересни новини харесайте страницата ни във Facebook  тук

Оставете коментар

Писането на кирилица е силно препоръчително.

Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат обидни или нецензурни изрази, които представляват явна или скрита реклама и които преценим за неподходящи по някаква друга причина.

Моля, обърнете внимание, че коментарите не са начин за връзка с нашия сайт. В случай, че искате да се свържете с нас, моля ползвайте за това секцията Контакти.