Забравянето на разни неща вероятно ви прави по-умни

въпрос

Ново изследване подкрепя хипотезата, че забравянето може да се окаже защитен механизъм в мозъка. Той е предназначен да гарантира, че не сме претоварени с информация. С други думи, това е напълно здравословна част от функционирането на сивото ни вещество.

Подобна новина звучи като облекчение – особено за онези от нас, които постоянно забравят къде са си оставили ключовете от къщата. Същевременно обаче ни показва и как реално оперира мозъкът – нещо, което озадачава учените и до ден днешен.

Според двама изследователи от университета в Торонто, Канада, паметта не е натоварена с функцията да предава най-прецизната информация, а по-скоро да пази най-полезната и важна информация за индивида, която може да ни помогне да вземем умни решения за в бъдеще.

“Важно е, че мозъкът забравя неуместните детайли и вместо това се фокусира върху неща, които ще ни помогнат да вземем добри решения в бъдеще и в реалния свят при важни случаи,” обяснява един от учените, провели изследването, Блейк Ричардс. “Открихме много доказателства, че съществуват механизми, чиято функция е специално забравянето на информация. Тези механизми са много различни от онези, които са намесени в процесите на запаметяване на информация,” обяснява друг учен, Пол Франкланд.

инфо: obekti.bg

Вижте още:

 

 

 

Ако тази статия Ви харесва, помогнете ни да я популяризираме чрез бутончетата за споделяне отдолу. Благодарим Ви! 

Последвайте ни във Facebook

Оставете коментар

Писането на кирилица е силно препоръчително.

Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат обидни или нецензурни изрази, които представляват явна или скрита реклама и които преценим за неподходящи по някаква друга причина.

Моля, обърнете внимание, че коментарите не са начин за връзка с нашия сайт. В случай, че искате да се свържете с нас, моля ползвайте за това секцията Контакти.