Зам.-здравният министър даде разяснения относно очаквания сертификат за антитела

pixabay.com

Има COVID легла, но проблемът е с интензивните. Предстои да бъдат отворени нови. Критична е ситуацията и с персонала, но това не можем да го решим нито за шест месеца, нито за две години. Ако ситуацията остане много критична, вероятно ще потърсим помощ от други държави, но и там положението не е розово. Това заяви зам.-министърът на здравеопазването Димитър Петров в студиото на „България сутрин“ по Bulgaria ON AIR.

Министерството на здравеопазването ще намери за около половината новоразкрити интензивни легла респиратори, както и други необходими консумативи, стана ясно от думите му. Зам.-министър Петров също така обяви, че в УМБАЛ „Св. Иван Рилски“ ще бъде разкрита структура с до 40 легла.

,,Идеята е тази структура при всяка вълна от COVID-19 да може да се преобразува в отделение за интензивно лечение. Те ще работят обаче с външни екипи“, поясни здравният зам.-министър.

Петров смята, че няма да се стигне до въвеждането на типичен локдаун.

„Намираме се в ситуация на частичен и почти пълен локдаун – има ограничения за почти всичко, но може да се работи със зелен сертификат. Сертификатът не е ограничение, а възможност, подчерта той.

По думите му зеленият сертификат няма алтернатива, защото иначе другите държави ще сложат България в „червена“ зона заради слабото ваксинално покритие и така напълно ще се убие зимния туристически сезон у нас.

Миналата седмица акад. Николай Денков обяви, че крайната дата за връщането на малките деца в училище е 8 ноември, но според Петров това е най-ранната дата – тогава трябва да бъдат осигурени нужните щадящи тестове.

Въпрос на организация е от самите училища. Искаме да отворим за образованието за малките деца, защото затварянето на училищата, градините и яслите ангажира огромен брой родители, които не могат да ходят на работа, отбеляза зам.-министърът.

Димитър Петров съобщи и че се обсъжда какъв да бъде форматът на сертификат за антитела, като най-вероятно той ще се издава при определена стойност на антителата и тази стойност ще трябва да се следи в динамика.

Най-вероятно ще бъде в определен срок и ще бъде свързано с многократно тестване на антителата, обясни той.

Според него въвеждането на вечерен час и коридор за възрастни са крайни мерки, до които няма да се стигне. Обмисля се обаче административно да се спре плановият прием в София, тъй като голяма част от болниците вече са го преустановили, стана ясно от думите му.

източник: novini.bg

Вижте още:

Заразяването с коронавируса създава имунитет поне за шест месеца

Сноудън предупреждава: мерките за наблюдение, които създаваме сега, ще надживеят коронавируса

Петър Дънов предвидил коронавируса още през 1938 г., дал и рецептата за спасението

Пушачи и коронавирус: рискът от заразяване е по-малък според учени

Ако тази статия Ви харесва, помогнете ни да я популяризираме чрез бутончетата за споделяне отдолу.

Благодарим Ви! 

Последвайте ни във Facebook

Оставете коментар

Писането на кирилица е силно препоръчително.

Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат обидни или нецензурни изрази, които представляват явна или скрита реклама и които преценим за неподходящи по някаква друга причина.

Моля, обърнете внимание, че коментарите не са начин за връзка с нашия сайт. В случай, че искате да се свържете с нас, моля ползвайте за това секцията Контакти.