Защо получаваме това, което не искаме?

Законът за обратните усилия не е очевиден проблем. Но е важно да знаете по какъв начин действа върху желанията и целите ни в живота.

Действията, които извършваме, за да получим нещо, което желаем понякога остават без резултат. А на тези, които изобщо не се опитват, късметът се усмихва. Време е да разберем защо се случва така.

Какво представлява този закон?

Според този закон човешкото въображение винаги надделява над желанието. Грубо казано, това, което ни се случва, е това, за което мислим, а не това, към което се стремим. Силата на ума винаги е по-силна от силата на волята.
В повечето случаи говорим за някакъв вид негативни емоции и чувства. Например, ако се страхуваме, че нещо ще ни се случи и всичко ще се провали, така и ще стане. Хората, които мислят за болести и се опитват да ги предотвратят, получават ново заболяване. Тези, които се страхуват да останат сами в живота, много често губят приятели и любов.

Законът за обратните усилия напомня на древната източна мъдрост, че е по-добре да не се опитвате да пречистите калната вода. В този случай тя ще се пречисти сама. Ако се опитате да го направите, ще стане по-лошо. Същото е и с човешкия живот.

Как да заобиколим този закон?

Ако изведнъж в живота ви започне да се случва нещо, което не искате, не се обезсърчавайте. Страховете винаги са най-силните. Те ни контролират, така че всичко, което трябва да направите, е да се отпуснете и да приемете ситуацията. Често сме изправени пред важни ситуации, в които трябва да сме спокойни и концентрирани. Това може да са важни срещи, запознанства, изпити и т.н. В такива моменти нещата често се объркват, защото сме притеснени.

Когато не се стараем и не се притесняваме за крайния резултат, нещата се получават по-лесно, успяваме във всичко. Законът за обратните усилия също обяснява защо толкова трудно се справяме със страховете. Първо трябва да ги приемете и едва след това да използвате различни практики, като например, утвърждения.

Вместо утвърждения в трудни моменти, използвайте медитация за успокояване на нервите, както и дихателни упражнения. Можете да ги комбинирате. Например, чувствате, че сте притеснени и мислите за провал. В този случай трябва да затворите очи, да включите релаксираща музика (звуци на дъжд, вятър, океан), да поемете дълбоко въздух и да издишате бавно. Дишайте и издишайте, като броите до 10, 20, но поне до 50. Пребройте толкова, колкото ви е необходимо, за да се успокоите. В същото време можете да си представите себе си на друго място – на върха на планина, в космоса, в гора и т.н.

Мнозина, също така, сравняват закона за обратните усилия със закона за подлостта. Да, те са подобни, но не съвсем. Законът за подлостта е някаква случайност, която се появява в неочакван момент, а законът за обратните усилия е предсказуемостта на неуспеха, когато човек е погълнат от някаква идея или проблем.

източник: bukvarche.com

Вижте още:

Невролози откриха мелодията, която намалява с 65% тревожността (чуйте) 

Най-мощните енергизиращи практики, с които да се заредите

Резонансът на Шуман и Гея: Връзка между мозъка ни и планетата

Вече нищо не ви радва? Ето как да се справите с анхедонията

Ако тази статия Ви харесва, помогнете ни да я популяризираме чрез бутончетата за споделяне отдолу.

Благодарим Ви! 

Последвайте ни във Facebook

Оставете коментар

Писането на кирилица е силно препоръчително.

Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат обидни или нецензурни изрази, които представляват явна или скрита реклама и които преценим за неподходящи по някаква друга причина.

Моля, обърнете внимание, че коментарите не са начин за връзка с нашия сайт. В случай, че искате да се свържете с нас, моля ползвайте за това секцията Контакти.