Защо толкова често проверяваме лайковете или 10 примера за управление на човешкия ум

И вие ли принадлежите към типа хора, които поглеждат на всеки 10 минути какво се случва в Instagram, „дали някой е харесал снимката ви или е качил нова публикация“? Ако не сте от тях, значи имате голям късмет! Мозъкът ви все още се справя с натиска на пазара.

Социалните мрежи въобще не са единствената „кука“, на която се хващаме.

Какви други методи за контрол на масите съществуват, кой има нужда и защо, ще разберете в следващите редове.

Със сигурност, сте чували някога теорията, че харесванията в социалните мрежи причиняват скок на допамин у получателя им. Допаминът често се нарича „хормон на щастието“, тъй като неговото освобождаване води до подобрено настроение, повишена мотивация и повишаване на желанията.

Но всъщност допаминът сам по себе си не е „щастие“, а само дава „обещание“, че ще ви направи щастливи.

Ще разгледаме ситуацията с експериментален плъх от проучване на Питър Милнър и Джеймс Олдс. Учените сложили специален електрод в онази част от мозъка на гризача, която е отговорна за поощренията. Животното, с помощта на малък бутон, можело да бъде стимулирано, като по този начин изпитвало удоволствие, както предполагали Милнър и Олдс.

Но с течение на времето плъхът спрял да яде и пие и само непрекъснато се удрял в бутона за стимулация на електрода.

По-късно се провел подобен експеримент с участието на хора. На тях били сложени електроди по същия начин и им били дадени бутони за стимулация. Някои субекти натискали бутона до 40 пъти за една минута! Но всички признали, че никога не са изпитвали истинско удоволствие по време на експеримента, а само страхът, че токът ще бъде изключен, очакването за нещо приятно и разочарование.

През 2001 г. служителят на университета в Станфорд Брайън Кнутсън доказал, че допаминът е просто молекулата, отговорна за мотивацията и поощрението. Морков пред лицето на вечно ходещо магаре. Благодарение на допамина, човек извършва правилните действия поради еволюцията, търси удоволствие, но не го получава.

В съвременния свят допаминовото поощрение се използва активно в невромаркетинга за управление на милиони хора. Благодарение на специален набор от инструменти, които активират това вещество, е възможно да се „събудят“ основните нужди на човек, принуждавайки го да купува или извършва други необходими действия.

Ето списък на основните допаминови капани.

Лайкове в социалните мрежи

Социалното одобрение е една от биологичните потребности на човек и смартфоните, таблетите, социалните мрежи, различните сайтове и форуми лесно могат да го изпълнят. Вярно, не за дълго. Ефектът от получаването на лайкове, макар и приятен, е много краткотраен.

Това, обаче, е достатъчно, за да може допаминът да започне да работи и да накара човек да иска да получава повече, повече и повече „сърца“.

Morkadis

Захар, калории, мазнини

Забелязали ли сте как хората, които отказват сладкиши, стават гневни, раздразнителни и уморени? Същото се случва, например, с пушачите, когато решат да скъсат с този лош навик.

Нищо чудно, че захарта често се сравнява с лекарство. Висококалоричните, сладки и мазни храни са най-добрите стимуланти за системата за поощрение. Те водят до бързото отделяне на допамин в мозъка и буквално правят хората зависими.

Дегустация на храни и напитки

Често на входа на супермаркета има витрини, на които можете да опитате определена храна безплатно – това могат да бъдат резенчета наденица, всякакви сладкиши или продукти, съдържащи кофеин. „Какъв маратон на безпрецедентна щедрост?“ си мислиш и опитваш някои от вкусотиите.

Всъщност всичко е просто. По този начин, с помощта на храна или напитки, вие сте попаднали на „допаминовата кука“. Много е вероятно в бъдеще да се върнете на това място повече от веднъж. Между другото, точно за тази цел кафенетата и ресторантите често сервират безплатни сладки с кафето.

Аромати

Различните аромати на подсъзнателно ниво влияят на поведението на клиентите, принуждавайки ги да стоят в магазина възможно най-дълго и да правят покупки. В невромаркетинга има дори отделна индустрия, чиито специалисти се занимават с благовонни разработки.

Например, с помощта на сложни инженерни решения можете да “примамвате” клиенти от горните етажи на търговския център в салон за сладолед, разположен на приземния етаж. За целта плодовият аромат се разпространява по горните етажи, най-долу е аромата на сладолед, а по-близо до самото заведение – ароматите на карамел и ванилия.

Апетитни картинки

Вярно ли е, че когато видите снимка на изискано блюдо в интернет, изпитвате желание да го опитате? Така е и с повечето хора. Визуалните стимули играят огромна роля за повлияване на системата за поощрения.

Ето защо повечето кафенета и ресторанти вече не използват стандартния формат на менюто „име на ястието, описание, цена“. Много по-ефективно е да покажете на клиента снимки на ястия и той ще иска да ги поръча.

Сексуалност

Използването на секс в рекламата, макар и изтъркано, продължава да носи желания резултат за продавачите. Вие със сигурност забелязвате различни рекламни лозунги с еротичен подтекст, обещанието „да доставя удоволствие“ и „да изпраща на седмото небе от удоволствие“.

И така, всичко това е отдавна известна формула на секс продажбите, която причинява на потребителите почти допаминов сърбеж и желание спешно да направят покупка или да се възползват от офертата.

Ново зареждане

Напишете на витрината, че имате „ново зареждане на стока“ и клиентът определено ще влезе да види, без дори да знае какво търси… Всичко, зависимо от допаминовата система, ни насърчава да научим нещо ново, да изучаваме света около нас.

По същата причина в ресторантите и кафенетата редовно се появяват нови елементи в менюто. “Имаме ново ястие от готвача, искате ли да го опитате?” Разбира се, искам, що за въпрос! ” – по подобен начин работи.

Геймификация

Желанието за печалба е характерно за всеки човек, следователно не е изненадващо, че геймификацията (използването на подходи към играта в неигровите процеси) се е доказала като ефективна на потребителския пазар.

Бонус програмата с набор от точки, отстъпки, връщане на пари, конкурси, награди за извършване на различни действия („десетата чаша кафе е безплатна“, „доведете приятел – вземете награда“ и т.н.) – всичко това и много повече, които всеки ден срещате в тези същите супермаркети и самите вие неволно ставате част от тази „игра“.

Изненада

Според резултатите от изследването, при субекти, които знаели точно колко сок ще им налеят, допаминът в мозъка практически не се произвеждал. В същото време в мозъка на хора, за които точното количество сок било загадка, количеството на това вещество расте бързо.

Създателите на мобилната платформа Kiip използват този „трик“. Активните потребители на програмата са възнаградени за своите постижения в рамките на услугата. Това винаги се случва спонтанно, в момента, в който потребителят не очаква това. Благодарение на това възнаграждение (а това може да бъде, например, бутилка вода от определена марка) винаги ще бъде свързано с приятни емоции в човека.

Риск от загуба

Фрази като „Остават два дни преди края на действието!“ имат много голям ефект върху продажбите, тъй като повечето хора имат страх да „не загубят нещо“. Спомнете си Черния петък. На този ден хората купуват абсолютно ненужни неща в магазините, а след това през останалата част от годината се укоряват за разточителството и лекомислието.

източник: iskamdaznam.com

Вижте още:

3 странни психологически факта за кафето

Интересни факти за тялото, които може би не знаете

За допамина и невидимите наркотици

4 известни книги, написани под влиянието на наркотици

Ако тази статия Ви харесва, помогнете ни да я популяризираме чрез бутончетата за споделяне отдолу.

Благодарим Ви! 

Последвайте ни във Facebook

Оставете коментар

Писането на кирилица е силно препоръчително.

Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат обидни или нецензурни изрази, които представляват явна или скрита реклама и които преценим за неподходящи по някаква друга причина.

Моля, обърнете внимание, че коментарите не са начин за връзка с нашия сайт. В случай, че искате да се свържете с нас, моля ползвайте за това секцията Контакти.