За първи път учени наблюдаваха избухването на звезда в реално време

Снимката е илюстративна

Астрономи са наблюдавали как гигантска звезда избухва в огнена свръхнова за първи път в реално време. Изследователите са наблюдавали звезда – червен свръхгигант на име SN 2020tlf и разположен на около 120 милиона светлинни години от Земята – повече от 100 дни преди окончателния й колапс. Изследването им е публикувано в Astrophysical Journal. По време на това проучване изследователите видяха как звездата изригва с ярки проблясъци на светлината, когато големи кълба газ избухнаха от повърхността на звездата.

„Това е пробив в нашето разбиране за това какво правят масивните звезди моменти преди да умрат“, каза в изявление ръководителят на изследването Уин Джейкъбсън-Галан, научен сътрудник от Калифорнийския университет в Бъркли. „За първи път наблюдавахме експлозия на червен супергигант!

Червените свръхгиганти са най-големите звезди във Вселената по отношение на обема, който се измерва стотици или понякога повече от хиляда пъти радиуса на слънцето. (Колкото и да са обемисти, червените свръхгиганти не са най-ярките, нито най-масивните звезди там.)

Авторите на новото изследване са започнали да наблюдават SN 2020tlf през лятото на 2020 г. Използвайки два телескопа в Хаваите – телескоп Pan-STARRS1 на Института по астрономия на Хавайския университет и обсерваторията W. M. Keck на Мауна Кеа – изследователите наблюдаваха капризната звезда в продължение на 130 дни.

източник: actualno.com

Вижте още:

Откриха планета, която се върти около две звезди

Има теч от свръхмасивната черна дупка в центъра на нашата галактика

Земята е заобиколена от огромен космически мехур

Загадъчен феномен в Млечния път стресна астрономите

Ако тази статия Ви харесва, помогнете ни да я популяризираме чрез бутончетата за споделяне отдолу.

Благодарим Ви! 

Последвайте ни във Facebook

Оставете коментар

Писането на кирилица е силно препоръчително.

Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат обидни или нецензурни изрази, които представляват явна или скрита реклама и които преценим за неподходящи по някаква друга причина.

Моля, обърнете внимание, че коментарите не са начин за връзка с нашия сайт. В случай, че искате да се свържете с нас, моля ползвайте за това секцията Контакти.